EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Испания: Репресии срещу Каталуния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания: Репресии срещу Каталуния

mail11:35 | 18.09.2017прегледи 10814 коментарикоментари 0


Испанските власти продължават с усилията да спрат референдума за независимост на Каталуния, конфискувайки пропагандни материали, а главният прокурор не изключи възможността политическият лидер на региона да бъде арестуван, предаде Ройтерс.
    Правителството на североизточната испанска област възнамерява да произведе на 1 октомври референдум, на който гласоподавателите ще се произнесат дали подкрепят отделянето от Испания. Правителството в Мадрид счита вота за незаконен.
    При акция в склад в района на Барселона вчера полицията е конфискувала около 1,3 милиона листовки и други предизборни материали, издадени от каталунските власти.
    Това е най-голямата от поредица подобни акции, посочи министерството на вътрешните работи в изявление.
    По-рано испанската прокуратура, която нареди на полицията да разследва всеки опит за подпомагане организирането на референдума, заяви, че чиновници, участващи в каквато и да било подготовка за него, може да бъдат обвинени в гражданско неподчинение и в злоупотреба със служебно положение и държавни средства.
    Въпреки това над 700 каталунски кметове се събраха в събота в Барселона, за да потвърдят подкрепата си за вота.
    Запитан дали, ако подготовката продължи, е възможно регионалният премиер Карлес Пучдемон да бъде арестуван, главният прокурор на Испания Хосе Мануел Маса заяви, че "може да го обмислим, тъй като първостепенната цел е да спрем референдума".
    "Не бих изключил напълно възможността да се иска присъда затвор  това може да се случи при определени условия", каза Маса, цитиран от в. "Мундо".
    Поддръжници на каталунската независимост заявиха, че планират да раздават листовки в подкрепа на референдума в Барселона вчера вечерта.
    Макар че според социологически проучвания по-малко от половината от 5,5-те милиона избиратели в Каталуния подкрепят независимостта, повечето жители на богатата испанска автономна област искат да имат възможността да гласуват по въпроса, отбелязва Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg