EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания пред огромна криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания пред огромна криза

mail10:10 | 02.05.2012прегледи 715 коментарикоментари 0


Слабата испанска икономика е изправена пред криза с огромни  размери, заяви министърът на външните работи Хосе Мануел  Гарсия-Маргальо, след като безработицата достигна най-високото  си равнище от две десетилетия, а Standard & Poor's понижи с две степени кредитния рейтинг на  страната, предаде Reuters.
Броят на безработните в Испания в края на първото тримесечие е бил близо 5,7 милиона души, а равнището на безработицата е  достигнало 24,44%, сочат оповестените днес данни,  цитирани от Франс прес.
Това е най-високото ниво на безработицата от началото на  воденето на тази статистика през 1996 година. След като Испания отново влезе в рецесия през първото  тримесечие на тази година, броят на безработните продължи да  расте и достигна 5 639 500 души. В края на 2011 година  безработица бе 22,85%, уточни испанският статистически  институт.
Най-засегнати от безработицата са хората на възраст 16-24  години, като 52,01% от тях са без работа спрямо 48,6% през последното тримесечие на 2011 година. Освен това продажбите на дребно са намалели за 21-ри пореден месец, допълва Reuters.  S&P понижи тази нощ с две степени  дългосрочния суверенен рейтинг на Испания - от "А" на "ВВВ+"  (лат.букви) с негативна перспектива. Анализаторите на агенцията  са обезпокоени, че рецесията ще попречи на страната да изпълни  бюджетните си цели. S&P понижи рейтинга на  Испания и през януари тази година. Цифрите са ужасни за всеки и за правителството. Испания е  изправена пред криза с огромни размери, посочи Гарсия-Маргальо в интервю за местно радио.
Той призова ЕС да помогне на Испания да увеличи  икономическия си растеж, информира ДПА. "Ако при нас нещата вървят зле и при тях ще вървят зле. Като "Титаник" е. Ако ние се удавим тук и пътниците от първа класа  ще се удавят" заяви Гарсия-Маргальо. Той добави, че правителственото орязване на разходите е  необходимо, но само мерки за икономии не са достатъчни.  Испанският премиер Мариано Рахой заяви вчера, че  правителството е решено да се придържа към мерките за икономии,  макар че те влошават икономическия спад и в Европа се отправят  все повече призиви за растеж, отбелязва Ройтерс.
Над половината от испанските младежи са безработни и едва ли ще има подобрение в данните известно време, тъй като  правителството орязва тази година разходи на стойност 42  милиарда евро, което ще задържи растежа. /БТА
 


Тагове: Испания, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039