EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания плаща на имигранти да напуснат страната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания плаща на имигранти да напуснат страната

mail09:59 | 16.11.2009прегледи 746 коментарикоментари 0


9000 безработни имигранти в Испания ще бъдат обхванати от програма, според която ще им се плаща, за да се върнат в родните си страни, докато испанската икономика се възстанови, съобщава Асошиейтед прес.
Броят им е по-малко от половината от първоначалните прогнози на испанското правителство. Министерство на труда и имиграцията на Испания съобщи, че 8724 души са кандидатствали по програмата или вече са отпътували за страните се.
Доброволният план е насочен към десетки хиляди граждани на страни нечленки на ЕС, мнозинството от които латиноамериканци, уволнени в Испания и с право на помощи за безработни. Според плана те ще получат 40 процента от тези помощи, след като се откажат от разрешителните си за работа и пребиваване, а останалите 60 процента - след като се върнат у дома.
Министерството на труда и имиграцията предвиждаше до 20 хиляди безработни имигранти да приемат предложението, когато планът бе обявен през лятото на 2008 година. След като идеята бе подложена на широка критика, ведомството намали бройката наполовина.
Имигрантски групи заявиха, че имигрантите в повечето случаи не желаят да се отказват от трудно придобитите разрешителни за работа и пребиваване и да се завръщат в страни, които също са засегнати от икономическата криза.
Имигрантите се оплакват също, че след като са допринесли за икономическия растеж на Испания, приемайки ниско платена работа, сега се опитват да ги превърнат в жертвени агнета заради икономическите проблеми на страната.
В Испания в момента безработицата е средно 18 процента, като сред чужденците тя достига 28 на сто. Имигрантите са 12 на сто от наброяващото 45 милиона души население на Испания.  
   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg