EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания национализира огромна банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания национализира огромна банка

mail13:45 | 10.05.2012прегледи 577 коментарикоментари 0


Испанското правителство реши да национализира една от  най-големите банки в Испания - "Банкия", която обслужва 10  милиона клиенти и има 400 хиляди акционери, съобщиха световните  агенции. Решението е било взето заради тежкото финансово  състояние на банката, на която не достига ликвидност, за да  поддържа нормалната си дейност, и която е натрупала огромни  активи под формата на недвижима собственост. За последните три  дни акциите й се обезцениха с 13 процента.
Според съобщението на испанското правителство  национализацията на "Банкия" ще стане чрез превръщане в акции,  собственост на държавата, на 4,6 милиарда евро държавна помощ,  предоставена й през 2008 г. Така държавата ще стане собственик  на 45 процента от акциите. В съобщението се казва, че  национализацията няма да означава намеса в нейната дейност, а  начало на оздравяване на финансовото й състояние. По мнението на испански експерти неочакваната национализация
на "Банкия" е опит тя да бъде спасена от банкрут, което  потвърждава наличието на сериозни трудности в испанския банков  сектор. За тях призна вчера и премиерът Мариано Рахой, който  съобщи, че в следващите дни правителството ще предприеме нови  мерки за реформиране на системата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg