EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания вдигна МРЗ до 1167 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания вдигна МРЗ до 1167 евро

mail11:45 | 13.02.2023прегледи 751 коментарикоментари 0


Испания съобщи, че ще повиши националната минимална заплата с 3,6 на сто до 1167 евро месечно, предаде Ройтерс.
Увеличението бе обявено от министъра на труда Йоланда Диас и е четвъртото от идването на власт на лявото коалиционно правителство през 2019 година.
Повишението ще се приложи с обратна сила от 1 януари, каза Диас след договарянето със синдикатите.

Испанските бизнес асоциации не подкрепиха решението, но ще трябва да се съобразят с него. Планът на правителството е минималната заплата да достигне 60 процента от средната за страната от 1944 евро.

Опитите да се конкурират други страни в миналото, като заплатите се задържат ниски, са довели до слаба икономика и неустойчиви компании, а и като цяло са били несправедливи, подчерта Диас.

След новото споразумение минималната заплата в Испания става седмата най-висока в Европа, сочат данни на ЕС. Тя изпреварва тази в съседна Португалия (705 евро), но все пак изостава от предлаганата във Франция (1603 евро).

Миналата седмица фрагментираният испански парламент одобри трудовата реформа на правителството с едва един глас преднина. Промените обръщат пробизнес реформите на управлявалите по-рано консерватори, давайки по-големи правомощия на синдикатите при преговорите за нови договори.

Испанската верига за дрехи и аксесоари "Индитекс" (Inditex), която притежава марката "Зара" (на испански "Сара" - Zara), ще увеличи средното възнаграждение на служителите си в Испания с 20 процента. Това е било договорено по време на трудови преговори, провели между компанията и испански синдикати, предаде Ройтерс. 

Двата най-големи испански синдиката Синдикалната конфедерация на работническите комисии (CCOO) и Общият съюз на трудещите се (UGT), обявиха, че са постигнали съгласие в преговорите с работодателя за ръст на заплатите. Според Общия съюз на трудещите се заплащането ще се повиши с до 40 процента в някои части на страната.

Работната сила на корпорацията "Индитекс" възлиза на около 165 000 души, заети в 6477 магазина в 177 страни по света, а една трета от целия персонал е базиран в Испания.

Компанията отказа коментар на запитване по въпроса от страна на Ройтерс.

В споразумението, подписано от ръководството на компанията и синдикатите, до което агенцията е получила достъп, пише че, увеличението на заплатите е част от "процес на хомогенизиране" на условията на труд за персонала в различните марки на "Индитекс".

Наред със "Зара", компанията притежава още осем марки в Испания, сред които "Масимо Дути" (Massimo Dutti), "Пул енд Беър" (Pull & Bear) и "Бершка" (Bershka).

"Заплатите на работниците в магазините на "Индитекс" бяха много ниски на някои места в Испания", каза Алваро Кахигал, лидер на Общия съюз на трудещите се. "Надяваме се, че това ще бъде прецедент за други търговски вериги", добави той.

В изявление Испанската конфедерация на фирмените сдружения (CEOE) приветства споразумението, но предупреди, че прекомерни увеличения на заплатите могат да провокират втора инфлационна вълна.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158