EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ислямисти убиха свещеник във Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ислямисти убиха свещеник във Франция

mail07:22 | 27.07.2016прегледи 1065 коментарикоментари 0


След няколко часа обидно мълчане френските власти признаха очевидното. Двама въоръжени с ножове терористи нападнаха католическа църква в градчето Сен Етиен дьо Рувре в Нормандия. При нападението двамата крещяха „Алах е велик!”, разказаха свидетели, предаде телевизионният канал БФМ-ТВ. Те взели петима заложници – свещеник, две монахини и двама енориаши, дошли за сутрешната служба. Според вестник „Фигаро“ една от монахините успяла да избяга и тя всъщност е съобщила за случая в полицията. Силите на реда бързо обградили църквата. Въоръжените с ножове терористи излязли от църквата и веднага бяха застреляни. Терористите обаче прерязали гърлото 84-годишния настоятел на храма Жак Амел. Лидерката на "Националния фронт" Марин льо Пен смята, че е извършен терористичен акт. Драмата приключи, преди на местопрестъплението да пристигнат президентът Франсоа Оланд и вътрешният министър Бернар Казньов.

По-късно единият от двамата нападатели е бил идентифициран като Адел Кермиш, на 19 години, роден във Франция, съобщи прокурор по делото, цитиран от Франс прес. Обвинителят потвърди, че Кермиш, който е бил разпознат по пръстовите отпечатъци, е бил съден през март 2015 г. за връзки с терористична организация и му е била поставена електронна гривна за проследяване, след като се опитал на два пъти да пътува за Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава". Прокурорът каза, че нападателите, врекли се във вярност на "Ислямска държава", са носели фалшиви експлозиви и са използвали монахини като жив щит.

Междувременно френският премиер Манюел Валс заяви, че целта на нападателите срещу църквата е била да разпалят религиозна война. Премиерът призова французите да останат единни и подчерта: "Нашият отговор е демокрацията."

/АФП, ТАСС

Снимки: Twitter, Saint-Etienne-du-Rouvray
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg