EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Исландия извън ЕС, но в Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Исландия извън ЕС, но в Шенген

mail07:30 | 15.03.2015прегледи 1087 коментарикоментари 0


Исландия зарови в земята кандидатурата си за влизане в ЕС, може би за много дълго време. Страната, водена от евроскептицизма, отказа да подчини риболова си на квотите на Брюксел. Решението бе формално огласено в четвъртък в Литва, която е ротационен председател на ЕС и ще трябва да го предаде на Европейската комисия. То е прилагане на програмата на дясноцентристката коалиция, която е на власт от 2013 година и обеща да сложи край на процеса на присъединяване.
"Интересите на Исландия са по-добре осигурени извън ЕС", заяви външното министерство в сайта си.
Исландия обаче е член на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и прилага Конвенцията от Шенген, което позволява свободно движение на хората.
Това позволява на страната да изнася морския улов към сушата без тарифната бариера, въпреки че това я вкарва във "войната на скумрията" с ЕС. Откакто Исландия увеличи своята квота за улов през 2010 г., с мотива, че глобалното затопляне е накарало скумрията да мигрира на север, конфликтът не е решен, въпреки многобройните срещи.
На острова изглежда немислимо да се остави Брюксел да определя исландската риболовна квота. Шенгенското пространство стимулира друг важен отрасъл за страната - туризма, който е от решаващо значение за валутните постъпления. Повече от шест години след рухването на хипертрофиралия финансов сектор, рухване, което потопи острова в рецесия, основната грижа на по-голямата част от исландците не е ЕС, а заемите, сключени през годините на икономическия "бум", които трудно се връщат.
"БВП на глава от населението остава по-нисък, отколкото през 2008 г., и въпреки че няма недостиг на работа, ни липсват добре платени работни места, особено за младите специалисти", каза за АФП Асгеир Йонсон, професор по икономика в Исландския университет.

източник:АФП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053