EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Искров:Дефицитът по текущата сметка преодолян

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Искров:Дефицитът по текущата сметка преодолян

mail15:10 | 06.07.2011прегледи 691 коментарикоментари 0


Вече пето поред тримесечие страната ни бележи икономически растеж и за първото тримесечие на 2011 г. той е 3,4%, заяви на кръгла маса, организирана от асоциацията "Банка на годината", на тема "Българските банки и българският бизнес в  края на кризата и началото на растежа" управителят на БНБ Иван Искров.
Износът на България надхвърли обема си отпреди кризата, отбеляза Искров. Данните от юли 2008 г. и от 2011 г. показват, че износът се развива много добре най-вече в сектори като фармация, производство на електрически машини и съоръжения и други, добави той. От най-застрашената според някои анализатори икономика през 2008 г., когато дефицитът по текущата сметка достигна стойности от 25,2%, в момента сме с показатели, типични за експортно ориентирани икономики като Германия, коментира Искров. Дефицитът по текуща сметка в момента е преодолян и е положителен в размер на 0,6%, посочи той. Искров отбеляза, че за първи път след началото на кризата през първото тримесечие на 2011 г. има положителен ръст на инвестициите. Депозитите продължават да растат и това е най-вече показател за доверието в банковата система, каза Иван Искров. Въпреки че необслужваните кредити продължават да растат и към март тази година те са вече 12,9%, българската банкова система има достатъчно провизии, заяви управителят на БНБ.
Когато се коментира процентът на просрочени кредити, трябва да се посочват и предвидените в системата буфери, посочи той и каза, че в българските банки тези буфери са достатъчни. Радващото е, че необслужваните кредити нарастват, но с по-малък процент, каза Иван Искров. През миналата година темпът на растеж на лошите кредити е бил 21,7%, а сега е 8,5%, заяви той.
Управителят на БНБ съобщи, че в момента се правят стрес тестове на 91 водещи банки на ЕС с цел да се види дали минават препоръчителните пет процента адекватност на първичния капитал. В България този коефициент е 15,36%, или три пъти над изискваното от Европа, коментира Искров. Той отбеляза, че в българската банкова система няма лоши банки и призова медии и анализатори да не правят спекулации с присъствието на гръцките банки на българския банков пазар. Огнян Донев - председател на КРИБ, заяви на конференцията, че бизнесът и банките не могат един без друг. Сега е моментът финансовият сектор да обърне повече внимание на реалния сектор и да подкрепи добрите индустрии, каза Донев. Преди година всички смятаха за еретична мисълта за икономически ръст над три процента, а сега виждаме че такъв ръст вече се реализира, каза още Донев и добави, че е възможно ръстът да достигне дори четири на сто, ако правителството стимулира работещите отрасли на икономиката.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047