EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Искров:Без България в банковия съюз!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Искров:Без България в банковия съюз!

mail15:19 | 27.06.2012прегледи 1148 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова

България засега трябва да стои извън банковия съюз, който Европа предвижда да създаде. Идеята за този съюз е доста интересна. По нея обаче не бива да се взима прибързано решение, а приложението й на този етап трябва да се ограничи до членуващите в еврозоната държави. Това коментира управителят на БНБ Иван Искров по време на дискусия, организирана от "Асоциация Банка на годината".
В момента по архитектурата на съюза има много въпросителни. Според последната информация около плана на лидерите на ЕС се предвижда освен бюджетен съюз, също фискална централизация и емисия от еврооблигации. С преминаването към централизирано вземане на решения обаче се избързва на този етап, смята Искров.„Докато сами си плащаме и си носим отговорността за българския вложител, не трябва да бързаме да приемаме това решение. Затова и БНБ е готова да подкрепи страните от еврозоната по пътя им към банков съюз и обща фискална политика, но не и към присъедниняването към този план.", подчерта той.
Който плаща, той поръчва музиката", допълни още Искров и припомни, че българските банки и правителство нямат достъп до финансиране от ЕЦБ. По думите му също така в момента България може само да спечели от това, че не е в еврозоната. Това е така, защото за бъдещето на валутния съюз се лансират много и различни идеи, което от своя страна води до несигурност и неяснота как ще изглеждала еврозоната в следващите години. Искров се обяви и срещу данъка върху финансовите транзакции, обсъждан в ЕС като посочи, че той вероятно ще се въведе в ограничен обхват. Като пример за противоречащите си политики на ЕС Искров посочи и изискването за увеличение на банковия капитал от първи ред до 9%. Според него това противоречи на другата цел, поставяна от европейските политици. А именно банките да продължат да кредитират, защото увеличаването на капиталовата адекватност при сегашното състояние на пазарите не може да стане по друг начин, освен чрез намаляване на рисковите експозиции.
Ето и победителите в конкурска "Банка на годината"
Юбилейният приз „Банка на годината” е спечелен от Първа инвестиционна банка

В останалите категории победители са:

Пазарен дял: Първа инвестиционна банка
Динамика на развитието: Корпоративна търговска банка
Ефективност: Райфайзенбанк (България)
Чуждестранен банков клон: Ситибанк Н.А – клон София
Банка на клиента: УниКредит Булбанк
Приз на „Тайния клиент”: Райфайзенбанк (България)


Тагове: БНБ, България
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg