EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иска ли Сърбия АЕЦ “Белене”, пита сръбският печат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иска ли Сърбия АЕЦ “Белене”, пита сръбският печат

mail19:27 | 07.08.2010прегледи 1321 коментарикоментари 0



Посещението на сръбския президент Борис Тадич в България и разговорите му с премиера Борисов е централна тема в сръбския печат. Отделя се голямо внимание на възможността за завършване на магистралата София-Ниш до 2012 година , както и за някои енергийни проекти. В.”Данас” цитира Борисов, че България работи за довършване на магистралата София-Ниш до 2012 година. Вестник ”Вечерне новости” съобщава, че двамата лидери са разговаряли и за икономическите връзки, за енергетиката и за участието на Сърбия в АЕЦ „Белене”.
“Инициативата Сърбия да участва заедно с България в изграждането на АЕЦ „Белене” е опит гражданите да бъдат изправени пред т.нар. синдром на „сготвена жаба”. Става дума за жаба, която свиква с увеличаването на температурата и на края и сама не разбира, че вече е сготвена. Според мен в „готвенето на жабата” участва енергийно лоби, което действа силно и тук.” Това пише Гойко Мишкович от неправителствената организация „Зелена мрежа Войводина” в статия на в.”Политика”. „Изграждането на АЕЦ във Финландия, а тя още е далеч от пускане в експлоатация, струваше седем милиарда евро и според преценките ще бъдат необходими още три до края на построяването. В новите страни членки на ЕС, в които се строят атомни електроцентрали, експеримент от този тип означава големи придобивки за отделни представители на националните политически елити, тъй като енергийното лоби винаги е доста щедро. А ние сме известни като страна, чийто елит се оплита в подобни ползи от прехода и затова не трябва да се съмняваме в това, че енергийното лоби има свои представители в Сърбия. От тази гледна точка изграждането на АЕЦ за Сърбия би означавало още един голям дълг. Това е важна крачка в т.нар. робство като длъжник. И без това страната е прекалено задлъжняла и не се съмнявам колко би струвало участието в изграждането на АЕЦ.Откъде идва предложението за участието на Сърбия в построяването на АЕЦ в България?Предполагам, че в това се крие идеята за заобикаляне на мораториума за изграждане на АЕЦ в Сърбия. На българския елит това ще помогне да се включи в разделянето на бъдещите пари, тъй като дългогодишните строителни действия са последвани от много заеми, които се плащат няколкократно, но и плащането на поддръжката, която е също толкова скъпа”, пише авторът.
В. “Данас” отбелязва, че Тадич е благодарил за бързата ратификация на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Сърбия и ЕС и за искрената подкрепа, която България дава на страната му по пътя към ЕС. Борисов от своя страна е изтъкнал значението на икономическото сътрудничеството между двете страни. При посещението си Тадич не се срещна с българския президент Георги Първанов, коментира в. ”Блиц”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg