EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иск на Оман срещу България + коментар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иск на Оман срещу България + коментар

mail15:09 | 27.10.2015прегледи 1523 коментарикоментари 1


/Обновена/

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е подал иск в арбитражен съд заради колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ), предава Reuters, като се позовава на информация от разположения във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове.
По данни на центъра, Фондът на генералният държавен резерв на Оман SGRF притежава 30 % от дяловете в КТБ – четвъртия по големина кредитор в България преди разграбването на банката.
Сривът на КТБ стана причина за най-голямата финансова криза в страната след 1990 година, като накара София да плати над 3,6 милиарда лева (2,03 милиарда долара) на вносителите с гаранции и засили финансовия дефицит в страната за 2014 година до 5,8 % от БВП.
Оманският фонд иска компенсация от най-малко 150 милиона евро (165,81 милиона долара). От SGRF твърдят, че балканската държава е нарушила ключови принципи за равнопоставеност и защита на инвеститорите по начина, по който е реагирала на колапса на банката.
Консорциум от инвеститори, включително оманският фонд, са внесли предложение за спасяването на КТБ миналия октомври, но месец по-късно БНБ отне лиценза на КТБ, с което сложи край на всички шансове банката да бъде спасена.
Българска парламентарна комисия обвини основният акционер на банката, Цветан Василев, че е ръководил КТБ като финансова пирамида под надзора на БНБ и разузнавателните служби.
Българският съд обяви банката за неплатежоспособна и започна процеса на банкрут, след като международен одит показа големи нередности в начина, по който банката е управлявана.

Министърът на финансите Владислав Горанов беше категоричен, че искът на Османския фонд е неоснователен:

"Добрата новина е, че имаме капацитети, подготовка и опит във воденето на такъв тип дела и не сме притеснени от подобен иск. Смятаме го за неоснователен, но от акционер на банка в несъстоятелност, да има претенции към държавата заради това, че е лошо управлявано, съответното дружество и се е стигнало до несъстоятелност...

Наели сме адвокати за целта на тази защита. Знаете, че е имало много дела срещу България, в това число за "Плама"-Плевен, за продажбата на БГА-Балкан. За съжаление имаме практика. Добрата новина е, че имаме капацитет и подготовка, и опит във воденето на такъв тип дела.


 
Коментари
 
Ева - 27-10-2015 г. 18:13:00

Както каза и министър Гранов това е неосонователно и нямат законови права.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg