EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ИРУР: Промените в ЗE реформират сектора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИРУР: Промените в ЗE реформират сектора

mail15:02 | 17.01.2023прегледи 1271 коментарикоментари 0


Народното събрание прие три ключови поправки в Закона за енергетиката, едната от които отваря пътя към стартирането на процеса за въвеждане на интелигентни измервателни устройства. Приетата ал. 10 в чл. 120 ще позволи на гражданите и бизнеса да следят с точност своето потребление на електрическа енергия. Така ще се повиши енергийната ефективност, с което ще се изпълнят критерии от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Достъпът до данните от измервателните уреди ще даде по-ясна представа на търговските участници за консумираната в действителност електрическа енергия. Поправката въвежда почасови измервателни точки с цел да се предостави пълна картина върху реалното разпределение на енергията по интервали. От гледна точка на бизнеса това ще осигури по-добра ликвидност на пазара на електрическа енергия и прецизност на търгуваните количества.

Институтът за развитие и управление на ресурсите - ИРУР счита, че въвеждането на  интелигентни измервателни устройства ще допринесе и за изпълнението на целта на Регламент 2022/1854 на Съвета на ЕС за намаляване на брутното потребление на електрическа енергия. Той гарантира подкрепа чрез целево преразпределение на свърхприходите на енергопроизводителите към домакинствата, малките и средни предприятия. В България все още Регламентът не е прилжен в цялост, като служебното правителство все още не е представило механизмите за преразпределение на събраните средства.

Втората важна поправка в Закона за енергетиката приета от парламента касае дейността на “Електроенергиен системен оператор” ЕАД. Според досега действащите правила от сключването на първата сделка за балансираща енергия за текущия месец до остойностяването й минава период от над 40 дни, или повече от 1000 часа. Дългият сетълмент период генерира разходи в търговските участници, които увеличават финансовия риск както на мрежовия оператор, така и в участниците на пазара. Това повишение води до увеличаване на цената на живота на всеки български гражданин, което е основното предизвикателство пред Европейския съюз.

С приетите промени в Закона за енергетиката търговските участници ще разполагат с официални данни от финансовия сетълмент. По този начин ще се създаде предвидимост и прозрачност за дължимите суми за съответният период на балансиране. Ще се постигне значителна точност в прогнозите, което ще доведе до естествено регулиране на пазара на електрическа енергия, а оттам и до намаляване на цените на електрическата енергия за крайните потребители.

От основаването си ИРУР настоява, че въведеният в началото на миналия октомври 15 минутен период на сетълмент е крайно неподходящ при настоящите пазарни условия на сегмента „Ден напред“, администриран от Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Анализите на ИРУР показват, че се поставя под риск експлоатационната и финансовата сигурност на електроенергийната система. Като резултат, функционирането на борсовия пазар на електрическа енергия се затруднява. Към настоящия момент консумацията на търговските участници се измерва на 15 минутен интервал, докато заявките за енергия се приемат от борсовия оператор на едночасова база, като в резултат се генерират значителни търговски небаланси.

В тази връзка третата приета промяна е въвеждането на § 23 в преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката. Той гласи, че до синхронизирането на търговските платформи на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД, финансовият сетълмент, изготвен от електроенергийния системен оператор да се извършва на времеви интервал от един час.

Институтът за развитие и управление на ресурсите счита, че с приетите от парламента изменения и допълнения на Закона за енергетиката се постига необходимия баланс между стопанския интерес на гражданите, търговските участници и сигурността на електроенергийната система.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905