EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландският БВП неочаквано се понижи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландският БВП неочаквано се понижи

mail15:46 | 23.09.2010прегледи 548 коментарикоментари 0


Ирландия съобщи за изненадващ спад от 1.2 % на БВП през второто тримесечие на годината, след като официално излезе от рецесията през първата половина на годината, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки информация на Централното статистическо бюро в страната. 
Данните за второто тримесечие донесоха лоши новини за ирландската икономика, точно когато много експерти очакваха БВП да се повиши. През първите три месеца на годината БВП на страната се повиши с 2.2 % и вдъхна надежди, че икономиката се е измъкнала от застоя.
Икономиката на страната беше първата от еврозоната, която навлезе в рецесия и една от най- зле представилите се през миналата година от членките на зоната с единна валута. Причините са, свързани с усилията за преструктуриране на банковия сектор и с икономическата криза.
На годишна основа БВП регистрира понижение от 1.8 % при непроменени пазарни цени през второто тримесечие и спад от 0.9% през първите три месеца. Потребителската активност се е понижила с 1.7% на годишна основа през втория тримесечен период.
„Има разочарование и добавено напрежение около доходността на държавните книжа на международните пазари, тъй като инвеститорите  ще се усъмнят дали Ирландия ще успее да генерира достатъчно ръст, за да покрие бюджетните цели,” коментира Алън Маккуейд, старши икономист в Bloxham Stockbrokers.
Маккуейд очакваше БВП на Ирландия да постигне 1 % ръст на тримесечна основа. „Последните цифри означават, че няма изглед икономиката да постигне ръст през тази година,” допълва икономистът.
Финансовият министър на страната Брайън Ленихан заяви по- рано тази седмица в интервю, че прогнозираните  3.25% ръст на БВП за 2011 г. може да бъдат ревизирани и че правителството очаква да получи икономическите и фискални данни за следващите месеци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg