EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландски банкери вече в затвора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландски банкери вече в затвора

mail15:32 | 03.08.2015прегледи 1379 коментарикоментари 0


Седем години след тежката финансова криза в Ирландия, която започна през 2008 г. ирландски съд осъди трима бивши служители на Anglo Irish Bank на между 18 и 36 месеца затвор, предава Ройтерс. Това са първите банкерите, които ще излежават ефективни присъди след Крахът на Anglo Irish, който се превърна в синоним на практиките за лесно отпускане на кредити без обезпечение, което коства години на рецесия в Ирландия, струва на държавата 30 млрд. евро. Част от сумата дойде от спасителния план на международните кредитори в лицето на ЕС и МВФ.
Тримата бивши банкови служители бяха осъдени от Наказателния съд в Дъблин по обвинения за окриване сметки, свързани с доведения на брат на бившия главен изпълнителен Шон Фицпатрик, и за заговор за измама на данъчните власти.
Съдът осъди 56-годишния бивш главен финансов ръководител офицер Тиернън О'Махоуни на три години затвор и бившия секретар на компанията Бърнард Дали, на 67 години, на две години. Ейф Магуайър, който е бивш помощник-ръководител, пък получи 18 месеца.
По думите на съдия Пат Маккартън тримата са действайки от лоялност към своите шефове и техните действия не са им донесли лична финансова изгода. Според него обаче те са извършили "значителна и умишлена измама".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg