EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландската опозицията ще сваля дефицита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландската опозицията ще сваля дефицита

mail10:30 | 28.02.2011прегледи 398 коментарикоментари 0


При ясно разпределение на 130 от общо 166 места в ирландския парламент опозиционната партия "Фина гейл" се очертава като най-голямата сила в законодателния орган, а управляващата "Фина фойл" е на път да загуби половината от депутатите си, съобщи ДПА.
Според последното преброяване на бюлетините в парламентарните избори "Фина гейл" печели 59 места, но се очаква да не събере достатъчно гласове за пълно мнозинство в парламента и вероятно ще й се наложи да се коалира с Лейбъристката партия, която извоюва 31 места. Все още не е известно разпределението на последните 36 места в народното събрание.
Подкрепата за "Фина фойл" е намаляла наполовина - до 17,4 процента от гласовете, в сравнение с 40,6 на изборите през май 2007 година.
Лидерът на опозицията и сигурен следващ премиер на Ирландия Енда Кени заяви, че очаква ЕС и МВФ да направят компромис за лихвите на техния спасителен план от 85 млрд. евро, съобщи Ройтерс. По националната телевизия той заяви, че ще започне предварителни преговори с европейски представители идната седмица за евентуални корекции в условията на плана и по-конкретно за намаляване на "наказателните" лихвени равнища.
Кени потвърди, че очаква той да сформира следващото ирландско правителство, но уточни, че още не е ясно дали това ще бъде коалиция с лявоцентристката Лейбъристка партия.
Европейската комисия днес настоя, че новото правителство на Ирландия, което ще бъде сформирано след изборите, трябва да изпълни обещанията за намаляване на бюджетния дефицит без да споменава за предоговаряне на спасителния план, предаде Франс прес.
"Европейската комисия ще продължи да подкрепя Ирландия и бъдещото й правителство при изпълнението на програмата" за оздравяване на държавните сметки, "която е от решаващо значение за ирландската икономика", каза за АФП говорителят на Комисия по икономическите въпроси Амадеу Алтафаж.
Дъблин се ангажира да изпълни програма за строги икономии в замяна на заеми за 85 милиарда евро от ЕС и Международния валутен фонд. Страната трябва да сведе бюджетния си дефицит през 2015 година под разрешения лимит от 3 на сто от брутния вътрешен продукт, припомня Франс прес.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg