EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландия дава 50 млрд. евро на банкова си система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландия дава 50 млрд. евро на банкова си система

mail15:30 | 01.10.2010прегледи 722 коментарикоментари 0


Поредният опит за спасяване на финансовия сектор ще струва на Ирландия 50 млрд. евро ($68 млрд.) или почти една трета от БВП на страната. Това е значително повече от заявените по- рано 33 млрд. евро, които правителството увери, че ще бъдат достатъчни, става ясно от публикация на електронното издание на Ведомости. Още повече, че правителството на Ирландия обща да влее тези средства в икономиката на страната и заяви, че няма да се стигне до търсене на помощ от други европейски държави.
Опитите за спасяване на финансовия сектор продължават вече втора година. Сега Ирландия измести Гърция от центъра на финансовата криза. В резултат на поредния транш към банките в страната бюджетният дефицит на Ирландия ще се повиши до 32 % от БВП. Това е 10 пъти повече от лимита на Европейския съюз, което е и рекорд за цялата 11 - годишна история на съществуването на съюза. За спасяването на само една - Allied Irish Banks, ще са необходими средства в обем от 21%  от БВП на страната. Това е повече от средствата, необходими за спасяването на банковия сектор на Япония по време на кризата от 1997 г. и на Финландия през 1990 г.
Правителството на страната се опитва да убеди европейските си колеги, че е способно да се справи с проблеми си. Пример затова са приетите през тази година строги мерки по орязване на бюджетните разходи. Все повече инвеститори изразяват опасения, че Ирландия ще стане първата държава, която ще потърси помощ от Европейския фонд за финансова стабилност, създаден след оповестяването на кризата в Гърция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161