EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иранското “черно злато” нежелано

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иранското “черно злато” нежелано

mail13:20 | 20.02.2012прегледи 518 коментарикоментари 0


Иран е предложил на Китай и Индия допълнителни обеми петрол на фона на предстоящите санкциите на ЕС за внос на иранско "черно злато", съобщи днес в. "Financial Times", цитиран от ИТАР-ТАСС.
По данни на лондонското издание става дума за 500 000 барела дневно или приблизително 23 % от ежедневния обем, който Иран е изнасял през миналата година. Иран се сблъсква с големи трудности при търсенето на нови купувачи, посочи източник на изданието, който е запознат с преговорите на иранците с китайските и индийските предприемачи. Според него това се обяснява с факта, че Иран не предлага отстъпки на петрола, с доставки от април.
Ако до средата на март не успее да намери купувачи за петрола си с обем, който е равен на количеството, купувано миналата година от европейските нефтопреработватели, Иран ще бъде принуден да го складира в плаващи хранилища на супертанкери или да съкрати добива, подчертава "Financial Times", като добавя, че и двете мерки могат да доведат до повишаване на цените на петрола.
През януари ЕС прие санкции, които предвиждат пълно спиране на вноса на ирански петрол от 1 юли тази година. В края на миналата седмица Техеран обяви, че вече е спрял доставките на "черно злато" за британски и френски компании. Ще продаваме петрола си на други купувачи, заяви официалният представител на министерството на петрола Алиреза Никзад, като не уточни, кои са новите купувачи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg