EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иран изплаща газова глоба към Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иран изплаща газова глоба към Турция

mail11:05 | 28.07.2017прегледи 9146 коментарикоментари 0


Иран е изплатил на Турция повече от 40% от глобата, определена от международен съд, заради по-скъп природен газ, който е продал на Турция, каза Asadollah Gharekhani, говорител на Комисията по енергетика "Маджлис". Турция подаде жалба до Международния арбитражен съд (ICA), заявявайки, че между 2012г. и 2016 г. е купила ирански газ на по- висока цена в сравнение с други производители в региона.

Иран съобщи, че през този период е продал на Турция природен газ на стойност приблизително 14,2 милиарда долара. През ноември миналата година съдът реши, че Иран трябва да възстанови на Турция $1,9 млрд., или около 13% от общите продажби. "Техеран достави на Анкара природен газ на стойност $800 млн.", което е почти 42% от глобата, каза Gharekhani, цитиран от IRNA. Той направи изявлението, след като министърът на петрола Bijan Namdar Zanganeh и управляващият директор на Националната иранска газопреносна компания Hamidreza Araqi се явиха в парламента, за да информират депутатите за газовата сделка със съседната държава.

Миналия месец Zanganeh заяви, че "Иран не получава никакво плащане за продажбата на газ в Турция", посочвайки, че се възползва от капацитета за износ на газ, за да изчисти обявената от ICA глоба. "Ние възстановяваме на Турция доставките на газ вместо парични средства ... това е обичайно в международните договори", каза министърът по време на брифинга в парламента. "Няма такова нещо като износ на свободен газ", каза той в отговор на обвиненията към управляващите за "безплатни продажби на газ" на турците.

Цената на иранския газ между 2012-16 г. не беше официално оповестена, но според медиите тя беше по-висока от цената на руския и азербайджанския газ. Иран, който през 2001 г. започна да продава природен газ на Турция, е вторият по големина доставчик на газ след Русия, като доставя 10 милиарда кубически метра газ годишно.

През 1996 г. Иран подписа договор за износ за Турция до 10 милиарда кубически метра газ в продължение на 25 години. Но турската държавна нефтена и газовата компания Botas през март 2012 г. внесе иск в ICA, че Техеран продава надценен природен газ. Освен това Турция подаде отделен съдебен иск, в който обвини Иран за недостатъчно подадено количество газ, но загуби, "в противен случай Националната газоснабдителна компания в Иран ще трябваше да изплати компенсация в размер на $35 млрд.", твърди Araqi. Богатият на енергия Иран в момента добива близо 900 милиона кубически метра природен газ на ден. Повече от 90% от износа на газ отива в Турция. "Иран изясни, че турците няма да получават кешови плащания, а вместо това ще получат газ на стойност $1,9 милиарда за разумен период от време", отбеляза Gharekhani.

 

Източник: CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg