EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иран изнася обогатен уран за Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иран изнася обогатен уран за Русия

mail16:44 | 21.12.2015прегледи 3742 коментарикоментари 0


Иран ще изнесе повечето от запасите си обогатен уран в Русия през следващите дни, тъй като бърза да изпълни ядреното споразумение и да си осигури вдигане на международните санкции, съобщи Ройтерс, позовавайки се на шефа на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи.
Според споразумението, постигнато през юли със Запада, Иран трябва да намали запасите си от обогатен уран до около 300 килограма, да демонтира повечето си центрофуги, а също така да преструктурира реактора си за тежка вода в Арак, така че той да не може да произвежда подходящ за оръжия плутоний.
През следващите няколко дни около 9 тона ирански обогатен уран ще бъде изнесен в Русия, уточни Али Акбар Салехи, цитиран от държавната иранска агенция ИРНА. Това е горе-долу количеството, което Иран трябва да изнесе, за да сведе запасите си до изискваното равнище.
В сряда Техеран заяви, че работи за приключване на изпълнението на изискванията през следващите две - три седмици, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) закри официално досието за възможно военно предназначение на иранската ядрена програма.
Ръководителят на МААЕ Юкия Амано, посочи, че "не е невъзможно" санкциите да бъдат вдигнати през януари преди важните избори в Иран в края на февруари.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg