EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иран губи чужди компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иран губи чужди компании

mail12:20 | 15.07.2010прегледи 1193 коментарикоментари 0


Британската петролна компания British Petroleum (BP) съобщи, че не снабдява вече Иран Еър със самолетно гориво на германското летище в Хамбург, предаде Ройтерс.
Компанията не посочи причината за прекратяването на договора, но спирането на доставките бе последвано от информации, че на иранската самолетна компания е отказано гориво във връзка с новите, по-строги санкции срещу ислямската република заради ядрената й програма.
Два самолета на Иран Еър не можаха да заредят на летището по-рано този месец и трябваше да бъдат отклонени.
Все повече петролни компании, търговски къщи и международни фирми прекратяват бизнеса си с Иран тази година заради международните усилия за изолиране на Техеран.
Следват някои компании, които прекратяват бизнеса си в Иран.
На 13 юли British Petroleum потвърди, че е спрял да доставя самолетно гориво на Иран Еър на летището в Хамбург.
Лондонската компания Lloyds съобщи на 9 юли, че няма да застрахова и презастрахова доставките на преработен петрол за Иран.
Испанската Repsol се присъедини на 28 юни към нарастващия списък от петролни компании, които спряха доставките на бензин за Иран заради американските санкции.
Най-голямата италианска петролна и газова компания Eni съобщи на властите на САЩ, че предава дейността си в петролното находище Даркховин в Иран на местните си партньори,  за да избегне американските санкции.
Най-голямата индийска частна рафинерия Reliance Industries няма да поднови договор за внос на суров петрол от Иран за финансовата 2010 година, съобщиха източници близки до сделката на  1 април. Санкциите не засягат суровия петрол, но източниците посочиха, че Reliance може би се опитва да намали зависимостта си от ислямската република.
Най-големият производителя на строително и минно оборудване Caterpillar съобщи на 1 март, че е затегнал политиката си за бизнес с Иран, за да попречи на нейни филиали в чужбина да продават на независими търговци, които после препродават оборудване на Техеран.
Германският промишлен конгломерат Siemens AG каза през януари, че няма да приема повече поръчки от Иран.
Руската петролна компания Лукойл ще прекрати продажбата на бензин в Иран, казаха източници от сектора на 7 април, след подобно решение на  Royal Dutch Shell PLC. Лукойл доставяше между 250 000 и 500 000 барела бензин на Иран всеки месец, посочват търговци.
В същото време преди ден Русия и Иран подписаха споразумение за сътрудничество в петролната и газовата сфера.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg