EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ирак за пръв път експортира газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирак за пръв път експортира газ

mail14:12 | 22.03.2016прегледи 886 коментарикоментари 0


Ирак за първи път в историята си изнесе в неделя партида природен газ, съобщи Асошиейтед прес.  Това е изключително важно за тази държава-членка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за да може за подкрепи затруднената си икономика на фона на скъпата битка с групировката "Ислямска държава", отбелязва АП.
Ирак планираше да изнася газ още през 70-те години на миналия век, но плановете бяха забавени от войната с Иран през следващото десетилетие, когато бяха бомбардирани иракските пристанища за износ.
Говорителят на иракското министерство на петрола Асем Джихад уточни, че танкерът, натоварен с газ в обем 10 000 стандартни кубични фута (около 300 кубични метра), е отплавал от южното иракско пристанище Ум Касър.
Газът е произведен от държавна компания заедно с Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) и японската Мицубиши (Mitsubishi Corp), отбелязва ДПА.
Джихад не уточни каква е стойността на товара и кой е купувачът. Следващата такава пратка обаче ще бъде изпратена до края на месеца.
Според Международната агенция за енергията (МАЕ) газовите резерви на Ирак възлизат на 112 трилиона кубични метра газ, т. е. те се нареждат на 11-о място по големина в света.

 


Тагове: Ирак, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886