EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИПИ с алтернативен бюджет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИПИ с алтернативен бюджет

mail13:00 | 16.11.2011прегледи 798 коментарикоментари 0


За 9- ти път алтернативен бюджет ще представи Институтът за пазарна икономика. Програмният директор на ИПИ Светла Костадинова припомни, че това се прави всяка година в периода, в който започва дебатът за Републиканския бюджет.
Ситуацията в Европа и в еврозоната се усложни. Вместо да се облекчи дълговата криза, тя се задълбочи, каза главният икономист на Института Десислава Николова. Страните с най-високи нива на дълга са Гърция, Италия, Португалия Испания, припомни тя. Основният риск за България е възможност за нова рецесия в еврозоната и в ЕС, тази криза ни застрашава като износ и като заплаха за инвестициите, които са главно от този район. Възстановяването на българската икономика от кризата на 2009 г. се дължи главно на износа, а той е предимно в застрашените страни в еврозоната – Гърция, Италия, Германия. Нашият износ за тези страни е 61%. Той e 1% за Китай, 2% - за Сингапур. Това показва, че не може да се разчита на износа в тези страни, подчерта Николова.
Най-вероятно ще се разрази втора рецесия във втората половина на следващата година. Прогнозата показва, че ръстът на растежа намалява за ЕС като се предвижда да е 0.55, вероятно тези проценти ще намалеят, както казват и от ЕК. България е малка икономика и зависи от случващото се в еврозоната и в ЕС като цяло. И други финансови институции в Европа отчитат това, а в това време нашето Министерство на финансите демонстрира един оптимизъм, който според нас не е оправдан, посочват от ИПИ. Нашите препоръки са да се публикува песимистичен вариант за бюджет 2012, като се заложи балансиран бюджет, за да може да се реагира, ако нещата тръгнат в по-лоша посока, да се овладее дефицитът.
От МФ казват, че е заложен дефицит 1.3%, което според нас не е достатъчен буфер, каза още Десислава Николова. Трябва да се наложат по-сигурни буфери, това налага и първостепенните и второстепенните разпоредители харчат 90% от полагаемите им се разходи, докато останалите 10% се харчат по-късно през годините в зависимост от сценарият, който се развива. Това е едно старо правило, което би трябвало отново да се приложи, подчерта Николова. Необходимо е да се предвиди и по-голяма сума за непредвидими разходи, което също е сериозен буфер, категорична е икономистката.
Предложенията на ИПИ в Алтернативен бюджет 2012 ще доведат до стабилност и доверие в страната, посочи от своя страна икономистът Петър Ганев. Разумната и балансирана бюджетна политика означава и по-силна позиция в Европа на фона на дълговата криза и проблемите пред много от т.нар. "Богати страни". Подобен бюджет е добра основа на растеж и за евентуално посрещане на евентуални външни шокове чрез нисък дълг, относително ниско държавно преразпределение и реформи. Записването на т.н. "фискален борд" в Конституцията допълнително ще бетонира разумната фискална политика, посочи Ганев. Най-голямото разминаване като цифри между предложението на Бюджет 2012 и посоченото от ИПИ е в бюджетното салдо +/-: -1 091.1, докато на ИПИ е 22.4. От ИПИ, както и предни години посочват задължителното свиване на текущите разходи /заплати, издръжка/ в публичния сектор с 10% спрямо планираното – преглед и оценка на програмите за съкращаване на структури. Налага се и ограничаване поне с 25% спрямо планираното, главно помощи за земеделие и субсидии за жп транспорт. Икономистите на института са категорично и отново държавните служители, полицаи и военни да се осигуряват като всички останали и категорично ограничаване на тези 20 дължими заплати при пенсиониране, което продължава да е един абсурд за другите граждани, неработещи в администрацията, подчерта Ганев. От ИПИ са доволни от вчерашното предложение на министъра на финансите за по-бързо вдигане на пенсионната възраст, което според икономистите трябва да започне веднага и то на 6 месеца още от следващата година и да се преустанови ранното пенсиониране. Светла Костадинова допълни, че те подкрепят и предложените реформи за заплащането на администрацията. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg