EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Информационен бюлетин за лозаро-винарския сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Информационен бюлетин за лозаро-винарския сектор

mail14:06 | 01.11.2023прегледи 399 коментарикоментари 0


Институтът по лозарство и винарство - Плевен (ИЛВ – Плевен) започна да издава Информационен бюлетин. Инициативата и амбицията на ръководството е да се осигури актуална и полезна информация за тенденциите на развитие в лозаро-винарския сектор, а разпространението на изданието е безплатно, съобщават от Селскостопанската академия (ССА).

В него се обръща внимание на възможностите за финансиране, промените в националната и европейска секторна политика, важните събития, както и осигуряване на достъп до резултатите от провежданите от екипа на ИЛВ – Плевен научни изследвания. Всеки заинтересован може да се свърже с Института за получаване на бюлетина и да направи коментари и препоръки относно бъдещите теми, които биха представлявали интерес.

Според изданието за август-септември студената и дъждовна пролет е забавила узряването на гроздето, поради което гроздоберната кампания тази година стартира по-късно в отделните райони на страната. Оперативната информация на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), изнесена към 28 септември, показва намаление при площите за реколтиране при винените лозя, като година по-рано те са били в размер на 31 579 ха спрямо 29 722 ха през настоящата (-5,9 на сто на годишна база).

Площите на лозовите насаждения с десертни сортове, от които се очаква да бъде прибрана продукция, са 2704 ха, което е близо до равнището от 2022 г. - 2707 ха.

Към края на септември произведеното винено грозде възлиза на 48,5 хил. тона - с 57,1 на сто по-малко от отчетеното количество през същия период на миналата година. Освен редуцирането на площите, негативно влияние оказват и по-ниските средни добиви – 492 кг/дка в сравнение с 564 кг/дка към края на септември 2022 г.

Намалението при количеството на десертното грозде е с 46 на сто, като производственият обем към момента възлиза на 7,1 хил. тона спрямо 13,3 хил. тона през миналогодишния период. Като основна причина за отчетения спад се изтъква понижението на средните добиви от лозята с десертни сортове през настоящата година – 468 кг/дка (-22,9 на сто), което в много от случаите се дължи на повредите от разпространението на гъбни болести при ненавременно извършени растителнозащитни мероприятия.

В началото на месец септември, когато традиционно реализираното на тържищата в страната българско десертно грозде достига между 80-85 на сто от общото количество на предлаганата продукция, отчетените от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) средни цени на едро са на равнище 2,46 лв./кг с ДДС. Ценовото ниво е най-високото, регистрирано през същия период за последните три години, като превишението спрямо 2022 г. е с 23 на сто и с 37 на сто сравнено с 2021 г., пише в бюлетина на ИЛВ – Плевен.

Увеличението се дължи предимно на по-слабото производство през настоящата година, като не трябва да се пренебрегва и влиянието на инфлационните фактори, довели до поскъпване на ресурсите и постепенно покачване на цените през периода 2021-2022 г. Липсата на официално оповестена информация за равнищата и движението на цените на производител към момента възпрепятства анализа по отделни звена от веригата на доставки.

Към края на септември, с нарастване на предлаганите количества, ценовите нива се понижават до 2,22 лв./кг, като превишението над равнището през четвъртата седмица на месеца на 2022 г. е с 3,7 на сто и с 69,5 на сто спрямо 2021 г.

Различията при ценовата динамика по отделни години се дължат на сезонността и отразяват проявлението на климатичните и метеорологични условия на конкретната година върху равнището на производството, респективно предлагането по седмици и месеци в страната.

Потреблението на десертно грозде средно на лице от домакинство през 2022 г., по данни на НСИ, е 2,41 кг, като превишава отчетеното през 2021 г. – 2 кг, но остава под нивата от 2019 г. и 2020 г., съответно 2,6 кг и 2,7 кг.

По-слабата реколта определя повишение и при цените на виненото грозде. Според проучванията на ИЛВ – Плевен, в някои райони на Северна България гроздето от червените винени сортове Каберне Совиньон и Мерло се реализира от производителите на цени между 1,30-1,40 лв./кг. Вариацията при ценовите нива в южните райони на страната е по-голяма – между 1 лв./кг и 1,50 лв./кг, в зависимост от предлаганите количества и сорта грозде.

Въпреки поскъпването на ресурсите (труд, горива, торове, растителнозащитни препарати), през 2022 г. цените на производител се задържаха на сравнително ниско ниво – 0,66 лв./кг без ДДС по данни на НСИ. Възможен изход от тежката ситуация за гроздопроизводителите е сдружаването с цел преработка и реализиране на по-висока добавена стойност, се изтъква в бюлетина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg