EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията пречи на потреблението

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията пречи на потреблението

mail13:30 | 12.11.2012прегледи 425 коментарикоментари 0


В месечния си икономическа анализ анализаторите на Райфайзенбанк (България) отчитат нарастване на промишлената продукция с 2.7% на годишна база през август, както и средно 3% растеж в строителството за юли и август. В търговията на едро е налице спад, но в търговията на дребно оборотът продължава да расте, което е индикация за продължаващо нарастване на потреблението през тези два месеца.
Текущата сметка през август е положителна (579.3 млн. евро), поради приходите от летния туризъм. За първите осем месеца на годината салдото също е положително – 227 млн. евро. Същевременно, търговският баланс продължава да се влошава, в резултат на по-бързия растеж на вноса в сравнение с износа, което също е в подкрепа на очакванията за растеж на вътрешното търсене.
От друга страна обаче, анализът отчита високата инфлация, реализирана през септември: 1.1% спрямо предходния месец, поради поскъпването на храните. Прогнозата на Райфайзенбанк е за инфлация от 4.4% в края на годината, но според анализаторите на банката е възможно тази стойност да бъде надхвърлена, ако неблагоприятната тенденция при храните се задълбочи.
На пазара на труда е отчетено минимално намаление на безработицата до 11.6% през септември.
„Развитията в икономиката през лятото съответстват на нашите очаквания за продължаващо бавно възстановяване”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „С настъпването на есенно-зимния сезон обаче, предстои да видим влошаване на показателите на пазара на труда – спад на заетостта и нарастване на безработицата. Това по естествен път ще се отрази и върху лошите и преструктурираните кредити, при които благоприятната тенденция от лятото вече започна да се обръща. Инфлацията също е възможно да се превърне в по-сериозен проблем до началото на следващото лято, което ще се отрази негативно върху покупателната способност на домакинствата”, допълни Ганев.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg