EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията във Франция и Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията във Франция и Германия

mail08:01 | 15.04.2024прегледи 806 коментарикоментари 0


Германската инфлация се е понижила през март, подпомогната от спада на цените на електроенергията и хранителните стоки. Това се посочва в окончателните данни, които потвърждават първоначалните на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Инфлацията в най-голямата европейска икономика се е забавила до 2,3 на сто, което е най-ниското равнище от юни 2021 година. Германските потребителски цени, хармонизирани, за да се сравнят с други страни в ЕС, са се увеличили с 2,7 на сто на годишна основа през февруари. 

Основната инфлация в Германия, която изключва нестабилните цени на хранителните стоки и енергията, е била 3,3 на сто през март, което е спад от 3,4 на сто през февруари. 

"През март 2024 година цените на храните са били по-евтини за потребителите, отколкото преди година за първи път от февруари 2015 година", заяви Рут Бранд, председател на статистическата служба.

Цените на храните са се понижили с 0,7 на сто на годишна основа.

Цените на електроенергията са били с 2,7 на сто по-ниски през март, отколкото през същия месец на миналата година 

Междувременно френската инфлация е нараснала с 2,4 на сто на годишна основа през март, съобщи днес Националният статистически институт "Инсее" (Insee), цитиран от Ройтерс, потвърждавайки предварителните данни.

Инфлацията през март се дължи основно на растежа при цените на производствените стоки и лекото повишение на цените на тютюневите изделия, сочат статистическите данни.

На месечна основа цените са се повишили с 0,2 на сто през март след 0,9 на сто през февруари.

Цените на енергията са се увеличили с 3,4 на сто на годишна основа след растеж от 4,3 на сто през февруари. 

Ръстът на цените на хранителните стоки през март се е забавил до 1,7 на сто спрямо 3,6 на сто през февруари, като това е 12-ят пореден месец, в който инфлацията при храните се е смекчила. 

Цените на услугите през март са се повишили с 3 на сто спрямо 3,2 на сто предходния месец. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg