EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията във Франция и Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията във Франция и Великобритания

mail15:01 | 16.09.2015прегледи 1592 коментарикоментари 0


През август инфлацията във Великобритания се върна обратното към нивото на стагнация, след нейно плахо повишение през юли с оглед нов спад при цените на горивата, показват данни на британската статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) през август се повиши в рамките на прогнозите с 0,2% на месечна база след понижение с 0,2% през юли, като на годишна база британската инфлация остана без промяна (0,0% спрямо август 2014-а), също съвпадайки със средните очаквания и след като през юли нарасна плахо с 0,1 процентни пункта. Това е пореден знак за липса на инфлационен натиск в Обединеното кралство, след като през април страната се оказа в дефлация за пръв път от 1960-а година насам, понижавайки се с 0,1% на годишна база и от тогава насам инфлацията остава да консолидира около и малко над нулата.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) се забави през август до 1% на годишна база, съвпадайки с прогнозите и след като през юли нарасна с 1,2% - най-добро темпо на растеж от седем месеца насам. Именно тези данни се следят от АЦБ като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания, като забавянето на основната инфлация през август и стагнацията на индекса CPI потвърждават очакванията на Централната банка, че годишната инфлация ще остане да се колебае около нулата в следващите няколко месеца, преди обаче да започне да нараства към края на годината. Инвеститорите продължават да очаква, че АЦБ ще започне да повишава британските лихви към средата на 2016-а година.

В същото време британската статистика оповести и поредни по-слаби от очакваното данни за производствените цени през осмия месец на годината.

Индексът на цените на производител (PPI) на изхода на британските предприятия през август регистрира спад с 0,4% на месечна база (при прогноза за понижение с 0,2%) след понижение с 0,1% през юли, като на годишна база отбеляза понижение с 1,8% (при прогноза за понижение с 1,7%) след спад с 1,6% през предходния месец.

През август спад с 2,4% на месечна база отбеляза индексът на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия (в рамките на очакваното) след понижение с 1,2% през юли (низходяща ревизия от понижение с 0,9%), а на годишна база производствените цени на входа на предприятията отчетоха силно понижение с цели 13,8% (при прогноза за понижение с 13,6%) след спад с 12,6% през юли (низходяща ревизия от понижение с 12,4%).

Въпреки смесените до по-слаби инфлационни данни британската лира опитва предпазливо повишение към часови връх за деня от 1,5456 долара, но на този етап остава да се търгува под важните върхове около 1,5470/75 областта (бивши върхове от 10-и и 14-ти септември). В същото време еврото се търгува под лек натиск от продажби към 0,7312 паунда - близо до важната 200-дневна пълзяща-средна около 0,7320/15 областта.

През август потребителските цени във Франция отбелязаха отскок в рамките на очакваното след техен спад през юли, но в същото време стагнираха на годишна база, показват данни на френската статистика Insee.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през август с 0,3% на месечна база, потвърждавайки средните прогнози и след понижение с 0,4% през юли.

Повишението на инфлация през август се дължи до голяма степен на скок в цените на редица фабрично произведени потребителски стоки, следвайки летните отстъпки, направени от търговците на дребно през юли, както и на повишение на някои цени на услугите, свързани с туристическия сезон, посочва Insee. В същото време има по-нататъшно понижение на цените на петролните продукти, както и сезонен спад на цените на пресните плодове и зеленчуци.

На годишна база обаче, инфлацията във Франция през август се оказа на нивото от предходната година (0,0% спрямо август 2014-а) след повишение с 0,2% през предходния месец и при прогноза за повишение с 0,1 процентни пункта.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през август с 0,1% на месечна база след аналогичен растеж през юли, докато на годишна база основната инфлация във Франция се забави до 0,6% от 0,7% през предходния месец.

Хармонизираната потребителска инфлация във Франция (индекса HICP според общите европейски стандарти) се повиши през август с 0,4% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,3%) след спад с 0,5% през юли, но на годишна база нарасна с едва 0,1% при очаквания за запазване на юлското темпо на растеж от 0,2 процентни пункта.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057