EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Инфлацията в Япония остава ниска

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Япония остава ниска

mail13:39 | 23.11.2018прегледи 660 коментарикоментари 0


През октомври индексът на потребителските цени в Япония се е повишил с 1% на годишна база, предаде "Ройтерс". Така базисната инфлация в страната остава далеч от целта от 2% на Японската централна банка (ЯЦБ). Половината от ръста през месеца се дължи на по-високите цени на енергията, което може да изправи централната банка пред все по-големи трудности да постигне траен растеж на цените на фона на търканията в глобалната търговия и забавящото се търсене в Китай, което може да помрачи перспективите пред износната икономика.

Индексът, изключващ ефекта на цените на свежите храни и енергийните разходи, показва инфлация от 0.4% през октомври, като остава без промяна вече трети пореден месец. „Данните сочат, че ще отнеме доста време инфлацията да постигне целта на ЯЦБ. Централната банка вероятно няма да промени позицията си да запази програмата си със стимули", коментира Такеши Минами, главен икономист на Norinchukin Research Institute.

Слабата инфлация попари надеждите на ЯЦБ, че стабилният икономически растеж ще се трансформира в по-високи цени. Това принуди централната банка да поддържа огромните си стимули въпреки нежеланите странични ефекти, включително по-ниски печалби на финансовите институции заради дългогодишните нулеви лихвени проценти. Годишната потребителска инфлация като цяло, която включва свежите храни и енергийните разходи, се е ускорила с 1.4% през октомври спрямо 1.2% през предишния месец, след като летните тайфуни и дъждовете удариха реколтата и повишиха цените на зеленчуците. Според анализаторите, подобно поскъпване на плодовете и зеленчуците може да остави домакинствата с по-малко пари за разходи извън тези от първа необходимост, което ще засегне потреблението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg