EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в Чехия, Унгария, Германия, Норвегия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Чехия, Унгария, Германия, Норвегия

mail11:40 | 13.10.2023прегледи 512 коментарикоментари 0


Инфлацията в Чехия, която отразява динамиката на потребителските цени, се забавя за осми пореден месец през септември до най-ниското си равнище от края на 2021 г., сочат официалните данни на националната статистика, огласени днес и цитирани от ДПА.

Нарастването на потребителските цени в страната е достигнало до 6,9 на сто на годишна основа през миналия месец при 8,5 на сто през август.  Забавянето на ръста им се дължи до голяма степен на по-слабото поскъпване на горивата и на хранителните стоки.  На месечна основа потребителските цени в Чехия през септември са се понижили с 0,7 на сто.

И в Норвегия инфлацията, която отразява динамиката на потребителските цени, се забавя през септември, показват официалните данни на норвежката статистика. Потребителските цени в страната са се повишили с 3,3 на сто на годишна основа през миналия месец при 4,8 на сто през август. Това е най-ниският им ръст от януари 2022 г. 

Централната банка на Норвегия (Norges Bank) се стреми инфлацията в страната да бъде снижена до ниво от близо 2 на сто на годишна основа, посочва ДПА. На месечна основа тя се е понижила с 0,1 на сто, докато икономисти очакваха да се повиши с 0,5 на сто. 

Инфлацията в Унгария, която отразява динамиката на потребителските цени, се е понижила през септември до 12,2 на сто на годишна основа спрямо ниво от 16,4 на сто през август, показват огласените днес данни на унгарската национална статистика, предаде ДПА. На месечна основа индексът на потребителските цени в страната се е повишил с 0,4 на сто спрямо август, когато се увеличи с 0,7 на сто спрямо юли.

Това е най-ниското годишно увеличение на потребителските цени в Унгария от 15 месеца. То се дължи главно на съществения спад при поскъпването на горивата и другите енергийни продукти, посочва ДПА. Поскъпването на горивата и енергията се забавя до 14,6 на сто през септември, след като през предходния месец цените им скочиха с 34,7 на сто на годишна основа. 

Увеличението на цените на хранителните стоки също се забавя, до 15,2 на сто след скока с 19,5 на сто на годишна основа през август. 

Основната инфлация в Унгария, в която не са включени силно променливите цени на енергийните продукти и на храните, намалява до 13,1 на сто през септември при 15,2 на сто през август. Това е най-ниското й ниво от май 2022 г. насам, по данни на специализираното онлайн изданието tradingeconomics.com.

Инфлацията в Унгария обаче остава много по-висока от целевото равнище на централната банка в Будапеща, което е в диапазона между 2 и 4 на сто на годишна основа, посочва ДПА. 

Инфлацията в Германия е спаднала през септември до най-ниското си равнище за последните 18 месеца, показват официалните данни на федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА. Потребителските цени в страната са се увеличили с 4,5 процента на годишна основа, като темпът им на нарастване се забавя спрямо 6,1 процента, отчетени през август. 

 На месечна основа през септември цените са се повишили с 0,3 процента спрямо предходния месец. Поскъпването на енергийните продукти се е забавило значително до 1 процент на годишна основа, но при хранителните стоки то е по-значително - 7,5 процента. 

 "Инфлацията се понижава до най-ниското си ниво след началото на войната в Украйна", посочва Рут Бранд, президент на Федералната статистическа служба. Тя обаче допълва, че инфлацията в Германия "остава висока".

Русия започна пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg