EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в Чехия и Австрия се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Чехия и Австрия се забавя

mail12:06 | 19.12.2022прегледи 569 коментарикоментари 0


Инфлацията, която отразява промишлените цени в Чехия, се ускорява с по-бавни темпове от очакваното през ноември, сочат данни от националната статистика, публикувани днес и цитирани от ДПА. Тя достига до 21,3 на сто през ноември на годишна база спрямо 24,1 на сто през октомври. Икономисти очакваха да се увеличи до 22,9 на сто. 

Цените на енергията в Чехия нарастват с 41,5 на сто на годишна основа, а тези на недълготрайните стоки - с 23,1 на сто.

Ако бъде изключена енергията, инфлацията на промишлените цени в страната отслабва до 14,6 на сто през ноември на годишна база при 15,7 на сто през октомври. 

В Австрия потребителските цени се увеличават по-бавно през ноември на фона на намаляване на ръста на цените на енергията, сочат последните данни на австрийската национална статистика.  

Инфлацията, която отразява потребителските цени в алпийската страна, намалява до 10,6 на сто през ноември на годишна база, в съответствие с прогнозите, при 11,0 на сто през октомври.

"Това може да бъде обяснено главно с факта, че се забави натискът, които оказват върху поскъпването основните инфлационни фактори, а именно – цените на горивата и на енергията, която потребяват домакинствата", отбелязва  директорът на австрийската статистическа служба Тобиас Томас. "От друга страна, тенденцията за увеличаване на цените на храните се запазва", допълва той./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg