EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в Испания забави темп

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Испания забави темп

mail17:30 | 02.06.2014прегледи 799 коментарикоментари 0


Потребителските цени в Испания, измерени според националния индекс, за забавили темпа си на нарастване през май главно поради поевтиняването на храните и напитките, сочат предварителните данни, засилвайки опасенията от дефлация в еврозоната, предаде Ройтерс.

Цените са нараснали само с 0,2 процента през май спрямо същия период миналата година. През април показателят бе 0,4 процента, сочат данните на националния статистически институт. Някои икономисти се опасяват, че потребителите ще отложат плановете си за покупки, тъй като ще се надяват цените да спаднат още. Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче твърди, че не вижда рискове от дефлация и е склонна да намали основната си лихва.
Девет месеца наред испанската инфлация не е прехвърляла 1 процент. Продажбите на дребно в Испания са се увеличили повече от прогнозираното през април, сочат оповестените по-рано тази седмица данни, след като четвъртата по големина икономика в еврозоната излезе от втората си рецесия за пет години през 2013 година. Измерени според европейския хармонизиран индекс, цените в Испания са нараснали с 0,2 процента на годишна основа през май, сочат днешните данни, което отговаря на прогнозите. Предишните данни бяха за нарастване от 0,3 на сто.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg