EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в еврозоната остава 2,7%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в еврозоната остава 2,7%

mail15:30 | 01.02.2012прегледи 398 коментарикоментари 0


Годишната инфлация в еврозоната е останала без промяна през януари спрямо декември (2,7 на сто), показват предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат, поместени в сайта на организацията. Потребителските цени обаче остават над 2-процентовия праг, препоръчван от Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва DPA. Данните отговарят на очакванията на анализаторите и са публикувани седмица преди поредно заседание на ЕЦБ идния четвъртък.
В Германия инфлацията е спаднала през януари за четвърти пореден месец до 2 на сто на годишна основа - най-ниското равнище от една година, уточнява AFP. Както изглежда, увеличението на цените на горивата и енергията е било компенсирано повече от достатъчно от поевтиняването на облеклата и туристическите пътувания, характерни за периода след новогодишните празници. Инфлацията се е забавила и в Испания в началото на годината до 2 % на годишна основа през януари спрямо 2,4 на сто през декември.
Показателят за цялата еврозона се очаква да успокои ЕЦБ, която последния път даде сигнал, че най-вероятно ще запази основната си лихва на равнище от 1 на сто на заседанието си през февруари. Окончателните данни на Евростат ще бъдат публикувани на 29 февруари.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165