EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Интриги около проект "Горна Арда"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интриги около проект "Горна Арда"

mail10:45 | 02.10.2013прегледи 1062 коментарикоментари 0


Проектът „Горна Арда“ все още се намира в подготвителна фаза, насочена към осъвременяване на първоначалния проект, замислен преди повече от 30 години. Това твърди Хидроенергийна компания „Горна Арда“ в специално съобщевие, предизвикано от изказване на лидер на БСП Милко Багдасаров, че инвеститори се оттеглят от проекта, в който акционери са EVN и НЕК.
EVN и НЕК не са получавали сигнал от какъвто и да било инвеститор, който да е изявил желание да се включи в проекта, казват още от компанията. „В тази връзка не сме информирани и не бихме могли да потвърдим информацията за наличен интерес от страна на китайски компании за инвестиране в проекта. Нито един от двамата акционери за момента не разглежда възможността да се откаже или продаде дяловете си или част от тях на трета страна. Напълно неоснователни са и твърденията, че единият от акционерите – EVN AG има финансови затруднения. Финансовите отчети на компанията са публикувани и достъпни. Резултатите показват, че EVN не изпитва финансови затруднения и няма основания да се мисли, че компанията изпитва затруднения във финансирането на който и да е от проектите, по които работи.”, казва още компанията.
Каква е историята на този проект?
През 1999 година НЕК и турската Джейлан Холдинг създават Хидроенергийна компания Горна Арда, като според междуправителствена спогодба между България и Турция турската страна ще изгражда в България пътища и каскада от ВЕЦ-ове, в замяна ще внася от България ток. Проектът предвижда каскадата да включва 3 ВЕЦ – в Мадан, Сърница и Ардино по течението на река Арда, с обща мощност до 170 мегавата. В края на 1999 година беше направена първа копка, като се предвиждаше каскадата да заработи през 2006 година. Малко по-късно проектът беше замразен, поради спорове между съдружниците.
През 2008 година австрийската компания EVN, оперираща на българския пазар от 2005 година, като ЕРП за Югоизточна България, прояви интерес към проекта.
На 2 септември 2009 година правителството на България определи „Хидроенергийна компания „Горна Арда” АД за инвеститор на каскада „Горна Арда”. Министерският съвет одобри и писмо за подкрепа за реализиране на инвестиционния проект. То не представлява държавна гаранция, не натоварва допълнително държавния бюджет и не поражда финансови задължения за държавата. Желание да бъдат акционери в ХЕК "Горна Арда" изразиха НЕК, EVN и Alpine Bau. В началото на 2010 година Alpine Bau, след като преразгледа бизнес-плановете за развитието си, реши да се оттегли от проекта, като по този начин в него останаха НЕК и EVN.
През 2010 година във Виена е подписан акционерен договор за изграждане и експлоатация на хидроенергийната каскада Горна Арда, уреждащ базата за сътрудничество между НЕК и EVN.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg