EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интригата около ПОК "Доверие"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интригата около ПОК "Доверие"

mail07:00 | 12.07.2013прегледи 2586 коментарикоментари 1


Интригата около продажбата на най-голямата пенсионно осигурителна компания в България "Доверие" се заплита. EconomyNews.bg припомня, че от известно време в български и австрийски медии се говори, че мажоритарният собственик на "Доверие" Vienna Insurance Group / притежава 92.58% от фонда/ преговаря за продажбата на дела си. През април  австрийският вестник "Der Standart  коментира:" За сделката се състезават двама от най-големите бизнесмени в страната - банкерът Цветан Василев и производителят на лекарства Огнян Донев. Продажната цена на 92% дял на австрийската компания ще бъде между 120 и 150 млн. евро".
Впрочем VIG е публична компания, която все още не е обявила, че е сключила договор за продажба на "Доверие".
Вчера и днес КНСБ бурно реагира по отношение на евентуалната сделка. /Припомняме, че през 1994 година компанията "Ти Би Ай" и КНСБ учредяват ПОК "Доверие".  В Бургас е открит първият офис на компанията. Подписан е първият осигурителен договор./

 

                                     Това са акционерите на ПОК "ДОВЕРИЕ" АД/към момента/

Данни:ПОК "Доверие"

Днес в изявление синдикатът отбелязва, че липсва всякаква прозрачност и яснота по повод продажбата на мажоритарния дял на ПОК „Доверие” и особено бъдещия собственик, неговите намерения за развитието, пазарното поведение и устойчивото бъдеще на компанията. Това е официалната позиция на Координационния съвет.За да се гарантират осигурителните права на членовете и пенсионерите на фондовете, управлявани от ПОК „Доверие”, Координационният съвет на профсъюза реши да възложи на президента на КНСБ да предприеме нужните действия за свикване на извънредно Общо събрание на акционерите на ПОК „Доверие” преди продажбата на мажоритарния дял и разпределението на дивидент.
Освен това ръководството на Конфедерацията ще поиска срещи с премиера, с ръководството на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията, както и с ръководството на ДАНС, на които да информира за сериозните си опасения за разклащане на най-голямата пенсионно-осигурителна компания, а от там и сриване на националния пенсионно-осигурителен пазар. Синдикатът ще настоява категорично за ангажимент на отговорните институции и стриктно спазване на всички законови норми, особено изискванията за ясен произход и идентификация на акционерите и капиталите в допълнителното пенсионно осигуряване, лоялна конкуренция и гарантиране на правата на осигурените и пенсионерите на съответните пенсионни фондове във всяка ситуация. ДАНС следва да гарантира прозрачността и спокойствието на целия процес на смяна на собственост, доколкото сриването на този пазар заплашва социалния мир и националната сигурност, уточнява КНСБ.
Ако всички опасения на синдиката се окажат реални, КС на КНСБ настоява за оттегляне на президента на КНСБ от Надзорния съвет на ПОК „Доверие”, в знак на подкрепа на депозираната от страна на оперативния мениджмънт и УС на Компанията оставка и като израз на категорично несъгласие с обстановката на несигурност и безперспективност, се казва още в решението на синдиката.

 Новината е обновена.


 
Коментари
 
фддф - 11-07-2013 г. 12:53:15

Ужас ! Търтеите от КНСБ няма да могат да цоцат дебелитезаплатки като членове на УС ,(справка-сметната палата).

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg