EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интермодален хъб за превоз на стоки с партньори от Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интермодален хъб за превоз на стоки с партньори от Италия

mail17:11 | 28.11.2023прегледи 443 коментарикоментари 0


Тракия икономическа зона (ТИЗ) със свои партньори от Италия ще изгради мащабен интермодален хъб с три терминала в Пловдив, Бургас и София. Те ще осигуряват транспортирането на стоки, като се използва комбиниран транспорт - шосеен, железопътен, воден и въздушен, съобщиха от Областна администрация - Пловдив.

Намерението за инвестицията беше потвърдено в "Меморандум за разбирателство и партньорство", който бе подписан между ТИЗ и публично-частното италианско дружество "Gruppo UniRetiCon" в присъствието на областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев, заместник-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева и делегацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която посети вчера Пловдив. 

Днешният документ е началото на едно сериозно партньорство, което цели да развие икономическия потенциал на България с лидерството на ТИЗ, заяви при подписването изпълнителният директор на зоната Пламен Панчев. Той обясни, че средствата ще бъдат осигурени чрез различни финансови инструменти и проектът ще бъде реализиран чрез публично-частно партньорство с българската и италианската държава. По думите му за ТИЗ ще бъде много важно включването на летище Пловдив в този своеобразен транспортен хъб, за да се постигне сериозен ръст на карго и пътническите полети.

Инж. Панчев представи пред присъстващите и Концепцията за интегрирани териториални инвестиции, по която работят заедно общините Пловдив, "Марица" и Куклен, ТИЗ, сдружение "Клъстер Тракия икономическа зона" и Електроенергиен системен оператор. Концепцията е насочена към устойчиво развитие на ТИЗ чрез повишаване атрактивността на индустриалните паркове за привличане на инвестиции и високотехнологични производства. В дейностите са включени изграждане на логистични и промишлени помещения за нуждите на вече установени инвеститори, както и за бъдещи такива с акцент към малките и средните предприятия.

В Пловдив с европейско финансиране по ОП "Транспорт" 2007 - 2013 г. беше изграден първият в страната интермодален терминал. Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето за цяла Европа. Терминалите са модерни места, където бизнесът да може лесно да претоварва товарите си и да използва възможностите на комбинирания транспорт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg