EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интерконекторът с Гърция пресече р. Марица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерконекторът с Гърция пресече р. Марица

mail12:30 | 09.07.2021прегледи 864 коментарикоментари 0


Изграждането на газовата връзка с Гърция продължава съгласно одобрените срокове, заложени в договора за строителство, като един от двата най-сложни етапa на техническа реализация вече е успешно изпълнен – полагането на тръбите под коритото на река Марица в района на Димитровград. Това стана ясно по време на кръгла маса, която се проведе в София като част от българското домакинство на инициативата „Три морета“.

Изпълнителният директор на проектната компания ICGB Теодора Георгиева представи по време на събитието актуалния напредък по реализацията на интерконектора с Гърция и очерта важната роля, която IGB може да има в енергийния преход на България към екологични и устойчиви решения. „ЕС си поставя високи цели за зелена икономика и постигане на нулев въглероден отпечатък и несъмнено ще има преходен период, през който поетапно и икономически разумно ще се въвеждат нови решения в тази посока. Такъв път предстои и на Българя, където природният газ може да изиграе ключова роля като преходен източник на енергия. Едно разумно и ефективно решение би било преминаването на въглищните топлоелектрически централи в страната на природен газ, което ще даде възможност и за синергия с IGB. Подобна трансформация ще намали значително емисиите въглероден диоксид и ще оптимизира разходите на тези компании, което неминуемо ще има и позитивен ефект върху потребителите на енергия в страната. Това ще доближи България към общите цели на Съюза и ще ни помогне да направим първите решителни стъпки по пътя към водорода и пълната декарбонизация. Изключително важно е страната ни да има ясен и конкретен план за изпълнение на целите и прехода към зелена икономика“, каза Георгиева.

По думите й изпълнението на строителните дейности по реализацията на IGB напредва с добри темпове и се очаква инфраструктурата да бъде готова до края на 2021 г. Над 100 км от газопровода вече са напълно готови и положени в траншеята, остават по-малко от 25 км за заваряване. Успешно е изпълнено и първото пресичане на газопровода под коритото на река Марица в близост до Димитровград. „Това беше едно от най-големите технически предизвикателства в проекта, особено поради сложната геология под дъното на реката. Целият процес отне 28 дни, а финалната фаза – самото издърпване на подготвения участък, отне над 10 часа непрекъснат работен цикъл“, обясни Георгиева. Дължината на участъка е 422 м., а пресичането е извършено посредством хоризонтално насочено сондиране. Контролът по качеството се осъществява на място от представители на ICGB, на компанията изпълнител на дейността, на фирмата строител и инженер-консултанта на проекта. Нужни са редица тестове и подготовката на значителна по обем документация, свързана с качествения контрол, преди изпълнението да бъде прието за успешно от възложителя. След успешното приключване на този етап екипите ще започнат сондажа под язовир „Студен кладенец“, който е с внушителната дължина от 1420 м.

Представянето на проекта беше един от основните акценти в рамките на енергийния панел на бизнес форума, който се проведе като част от инициативата „Три морета“. IGB ще свърже гръцката газопреносна система на DESFA и TAP при Комотини с българската газопреносна система при Стара Загора. Интерконекторът е част от Вертикалния газов коридор - Гърция - България - Румъния - Унгария, осигуряващ достъп до природен газ от Южния газов коридор и LNG до Югоизточна и Централна Европа, както и Украйна. Проектът ще допринесе за диверсификация на източниците и повишена сигурност на доставките на природен газ както за България, така и за целия регион. Газовата връзка с Гърция дава възможност и за достъп до газопреносна мрежа за български общини и региони, които до момента не са имали опция за свързаност. Проектът е сред основните приоритети в енергийния сектор на националните правителства на Гърция и България и среща силна подкрепа от ЕК, ЕИБ и чуждестранни партньори като САЩ и Азербайджан. Интерконекторът ще бъде въведен в търговска експлоатация не по-късно от 1 юли 2022 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg