EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Интерконекторът Гърция - България готов в края на 2021

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерконекторът Гърция - България готов в края на 2021

mail09:40 | 16.02.2021прегледи 455 коментарикоментари 0


Изпълнението на проекта по изграждане на интерконектора между Гърция и България беше обсъдено по време на ежегодната министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор. Енергийни министри от над 10 държави и представители на ЕС, Световната банка, Европейската банка за развитие и Азиатската банка за развитие дискутираха напредъка по реализацията на Южния газов коридор, завършването на Трансадриатическия газопровод (ТАР) и състоянието на други ключови енергийни проекти като IGB и Южнокавказкия газопровод (SCPX). Тази година срещата, която традиционно се провежда в Баку, се проведе онлайн. „Когато говорим за енергетика и диверсификация, нашият подход е за осигуряване на реална диверсификация, която да предлага нови източници на природен газ. Азербайджан е нов и надежден източник за Европа ”, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев в приветственото си обръщение към участниците в срещата.

Процесът по изграждане на проекта IGB е в активна фаза и в момента работата продължава въпреки предизвикателствата в световен мащаб, свързани с разпространението на пандемията  от COVID-19. Обща цел за всички заинтересовани страни е оптимизирането на процеса и завършването на газопровода, тъй като IGB е ключов приоритет не само на националните правителства на Гърция и България, но и на целия регион. Интерконекторът е част от Вертикалния газов коридор (Гърция - България - Румъния - Унгария), осигуряващ достъп до природен газ от Южния газов коридор и LNG до Югоизточна и Централна Европа, както и Украйна.

Към настоящата дата договорът за производство и доставка на тръби за целите на проекта вече е успешно изпълнен. 160 км от целия маршрут са разчистени и има над 130 км разнесени тръби в подготовка на последващите дейности. Изпълнението на заварките продължава и в следващите няколко дни се очаква да бъдат достигнати 100 км заварени участъци. Гръцката компания Avax, която отговаря за проектирането, доставките и строителството на интерконектора, предвижда той да бъде завършен в края на 2021 г.

Проектът IGB е ключов за България и за региона поради стратегическото му значение за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Проектът позволява подобрена енергийна свързаност в Югоизточна Европа, тъй като се развива в синергия с други големи съществуващи и планирани проекти като TAP и LNG терминала близо до Александруполис, където българската държава е пълноправен акционер.

***

Архив

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg