EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Интерконекторът България-Гърция пред сертифициране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерконекторът България-Гърция пред сертифициране

mail16:10 | 14.10.2019прегледи 586 коментарикоментари 0


Националните енергийни регулаторни органи на Гърция и България излязоха със съвместно решение за одобрение на Мрежови кодекс и Тарифен кодекс на проекта за интерконектор Гърция-България. С това проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД  финализира успешно следващата стъпка от процеса към сертифициране като независим газопреносен оператор.

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Регулаторния орган за енергетика (РАЕ) даде възможност на ICGB да пристъпи към подписване на дългосрочни споразумения за пренос на газ с петимата търговци, които към момента са резервирали капацитет от интерконектора. Споразуменията за пренос на газ са основополагащи за успешната реализация на проекта, тъй като чрез тях се гарантират приходите на газопровода за период от 25 години.

Изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос изразиха благодарности към регулаторите на Гърция и България за взетото съвместно решение. По думите им одобрението на кодексите ще даде възможност за придвижването на работата по проекта и ще допринесе за гарантирането на дългосрочни споразумения за доставки на газ от диверсифицирани източници.

Мрежовият кодекс съдържа правилата и процедурите за експлоатация на газопровода IGB, правата и задълженията на преносния оператор и мрежовите ползватели, както и:

Процедури за управление на претоварването;

Правила за предоставяне на капацитетни продукти и услуги;

Процедури за предоставяне на информация и публикуване на данни.

Мрежовият кодекс гарантира прозрачни и недискриминационни условия за достъп до газопровода и предоставяните услуги от страна на ICGB на всички ползватели на мрежата.

Тарифният кодекс на проекта определя тарифата за всички ползватели на интерконектора, която възприема входно-изходния модел, и определя тарифен механизъм за всички капацитетни продукти, предлагани от проектната компания.  

Проектът IGB предвижда изграждането на газов интерконектор между Гърция и България, като свързващите точки за двете държави са при градовете Комотини и Стара Загора. IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и осигуряване на диверсификация на доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Той е включен в списъка на проектите от общ интерес и е отбелязан като водещ проект в инициативата CESEC (Енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа). Правителствата на България и Гърция са определили IGB за проект от национално значение. Интерконекторът е ключова част от стратегията за по-голяма интеграция на пазарите на газ, която включва проекти за взаимосвързаност България - Гърция, България - Румъния, Румъния - Унгария.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg