EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интересът към панелните жилища се връща

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интересът към панелните жилища се връща

mail12:15 | 12.04.2010прегледи 1063 коментарикоментари 0


През месец март търсенето на жилищни кредити продължи да бъде устойчиво и запитванията за нови кредити се увеличиха с 6% спрямо предходния месец, показва анализ за март на агенция Кредит център.
Две нови тенденции се оформиха на пазара.
Първата е свързана с ръста на покупките на панелни апартаменти с кредит. Ниските цени на панелните апартаменти привличат интереса на най-голямата активна група купувачи. Това са  хората, които търсят да закупят двустайни жилища на цена между 35 000 и 45 000 евро. През последните два месеца се подобриха и условията, при които банките кредитират покупките на панелни апартаменти. Финансирането на такива сделки най-често става на 70 до 75% от стойността им, което означава, че кредитите се движат между 25 000 и 30 000 евро. При срок на кредитите от 20 години, купувачите ще плащат месечна вноска между 400 и 500 лева – приемлив разход за семействата със средни за големите градове доходи. В повечето случаи клиентите, които искат да закупят такова жилище, живеят под наем и плащат наеми от същия порядък. Възможността да се сдобият със собствено жилище, плащайки същите месечни вноски като месечния наем, ги мотивира да пристъпят към сделка.
Ниските цени на имотите доведоха до още една нова за пазара тенденция - появата на клиенти, които искат 100% финансиране на сделката с недвижим имот. Желанието да направят изгодна сделка на качествено жилище на добра цена в момента повишава активността и на хора, които не са готови за такава сделка. Това най-често са хора с добри и стабилни доходи, но без спестени собствени средства, с които да поемат необходимото самоучастие и другите разходи, съпътстващи тегленето на кредит и покупката на недвижим имот. Днес финансирането на 100% от сделката е невъзможно, освен ако клиентите нямат второ жилище, което да ипотекират, а допълването на липсващите средства с потребителски кредит или заеми от приятели и роднини невинаги е добро решение. Анализирайки лошите кредити виждаме, че по-голямата част от тях се дължат именно на теглене на максималните размери кредити или допълнителното теглене на един или два потребителски кредита освен ипотечния. Дори при ниски цени, не трябва да се прави сделка на всяка цена, защото такива покупки крият много бъдещи рискове и в голямата си част завършват като лоши кредити.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg