EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интегрираме енергийния си пазар с този на Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интегрираме енергийния си пазар с този на Румъния

mail15:20 | 30.11.2010прегледи 519 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че е подписал днес меморандум за разбирателство с министъра на икономиката и търговията на Румъния Йон Аритон.
Документът предвижда двете страни да работят за интегриране на енергийните си пазари, което ще допринесе за повишаване на надеждността на системата и ще увеличи икономическата ефективност за региона на Югоизточна Европа. Документът е бил подписан по време на енергийната конференция за Югоизточна Европа в София.
Като страни от ЕС, България и Румъния се подчиняват на едни и същи правила, но тъй като имаме и съвместни проекти, с този документ поставихме принципи на по-ускорено сътрудничество, включително и между двете енергийни борси, посочи Трайков. Той добави, че румънската енергийна борса работи успешно от години, а България си е поставила за цел до края на 2011 г. също да има действаща борса. Има много области, в които, ако си сътрудничим, ще имаме по-големи ползи, добави Трайков.
Наличието на електроенергийна борса като организирано място за търговия с електрическа енергия ще позволи необходимата прозрачност в ценообразуването, гъвкавост в договарянето, гарантирани плащания чрез кредитна институция, обявяване на референтна пазарна цена, максимално използване на между системните преносни капацитети и възможност за едновременно разпределяне на енергия и капацитет, заяви през месец май тази година министърът на енергетикта.
Сред организационните задачи, от които зависи създаването на борсата, е преструктурирането на електроенергийния системен оператор в съответствие с третия либерализационен пакет. На второ място е създаването на структура за управление на борсата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg