EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иновации срещу разхищението на храна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновации срещу разхищението на храна

mail11:45 | 31.01.2022прегледи 759 коментарикоментари 0


Повече от 920 милиона тона храна се изхвърлят по света всяка година. Според най-новото изследване на Организацията за прехрана и земеделие към ООН, 17 на сто от произведената по света храна бива изхабена. Част от нея дори не стига до крайните потребители, а отива директно в кофата за боклук.

Причините за това са много - атаки на полетата от насекоми, нападения от вирусни болести или плевели, или недостиг на работна ръка, която да събира продукцията навреме.

По време на блокадите заради пандемията, количеството се е увеличило още повече, се посочва в документа, което особено важи за домакинствата.
Сметката показва, че всяка година с такова количество храна могат да бъдат натоварени 23 милиона 40-тонни камиона. За да се придобие още по-голяма представа за какво огромно количество става въпрос - ако паркираме всичките тези камиони един зад друг, опашката ще обиколи седем пъти земното кълбо.

Този проблем засяга особено много продукти като зеленчуците, които могат да понесат щети както по време на складирането, така и при транспортирането им. Нерядко годна храна се похабява в магазините, както и в домовете на хората и ресторантите. Това се случва по-често в икономически развитите страни, където цените на храните са достъпни за голяма част от населението.

От друга страна, в по-големите градове домакинствата разполагат с ограничено пространство за съхранение на храната в дома си, което също създава риск от разваляне и бракуване на храна. В отговор на тези фактори и непрекъснато променящите се климатични условия, иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храни.

За преодоляване на този проблем водещи в света селекционери и фирми вече използват напредъка на науката, за да отглеждат зеленчуци, които се представят отлично в по-суха среда и имат собствена защита от вредители и болести. Сред тези зеленчуци са карфиолът, броколите, доматите, научи БТА от българския офис на Синджента, компания с история от почти 250 години.

Вследствие от наблюдението и изследването на естествените генетични характеристики на зеленчуците, учените са успели да култивират нови сортове с устойчивост на суша и по-високи температури. Вече е създаден такъв хибриден сорт карфиол. Традиционните сортове карфиол са изключително чувствителни към слънцето в периода, когато розетките на зеленчука започнат да се разтварят.

При излагане на слънце в този етап от развитието им, бялата розетка, която консумираме, придобива оцветяване в кафяво. Затова се препоръчва главите да бъдат покрити с част от листата, но този процес се извършва само ръчно и изисква много време и човешки труд.

Тази част от отглеждането на карфиол вече може да бъде избегната с иновативния сорт, който запазва белия си цвят и текстура, дори при интензивно излагане на слънце, обясняват селекционерите на Синджента.

Култивирането на хибридни сортове зеленчуци улеснява процеса на обработката им, което спестява време и усилия на производителите и по този начин те достигат до крайните потребители в свеж вид.

След консултации със земеделците, които работят директно на полетата, експертите в областта достигат до идеята за иновация и при броколите. Тъй като стъблата на традиционните сортове са много твърди, те се събират трудно и не са годни за консумация. Затова компанията вече предлага хибриден сорт с по-меки стъбла, които могат да се събират механично, а освен това имат и добри вкусови качества, така че цялото растение може да бъде използвано за храна.

За да не се разхищават зеленчуци от момента на събирането им на полето до покупката им, се работи за удължаване на техния "живот на рафта". Тези усилия дават резултат в новия сорт домати Caniles. Тяхната трайност от три седмици позволява да бъдат транспортирани на по-дълги разстояния до географски точки, в които целогодишното производство на домати е невъзможно.

Борбата с разхищението на храна е един от глобалните проблеми в наши дни. Използването на естествено заложените характеристики на растенията и култивирането им в нови хибридни сортове, благодарение на научното развитие, извеждат тези постижения на селекционерството на предните редици в преодоляването му.

А то е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България и в света, в помощ на производството на все по-устойчиви и качествени продукти, уверяват водещите експерти в селекционирането.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg