EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иновации в България:4 патента на 1 милион

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновации в България:4 патента на 1 милион

mail15:10 | 23.06.2011прегледи 2089 коментарикоментари 1


Високата фирмена задлъжнялост и най-вече – просрочените междуфирмени задължения, нарастващият процент лоши кредити, липсата на квалифицирани кадри и сериозните дисбаланси в енергетиката, са основните предизвикателства пред конкурентоспособността на българската икономика, съобщи Камен Колев, зам.-председателят на БСК.
Други пречки са инвестициите в наука, затрудненият достъп до финансиране и практическата липса на рискови фондове, дългият период на възвращаемост на вложените средства, както и липсата на персонал с необходимата квалификация.
Нищожният 3.6% дял на иновативните стоки в износа поставя България на последно място сред европейските страни, в Унгария той е 20%, а средно за ЕС е 12%.
По аналогичен начин изглеждат и данните за дял на разходите за иновации в БВП. В България за иновации се отделят 0.53% от БВП, а в ЕС-27 – 1.9%.
Изключително ниска е и патентната активност у нас. „В България броят на патентните е 4 на 1 млн.души, а в Естония са 33, в Германия – 291, а средно за ЕС-27 – 117”, подчерта зам.-председателят на БСК.
Друг сериозен проблем пред българската икономика е сериозното намаление на инвестициите, особено като се има предвид, че почти 50% от тях са в недвижими имоти, търговия, финансово посредничество и хотелиерство. Това обрича индустрията на технологична изостаналост и, като цяло, влошава нейната конкурентоспособност.



 
Коментари
 
siluet - 08-11-2011 г. 18:51:15

Четири патента на един милион И като се има в предвид че поне един е без практическа стойност, а два са мои и ми става весело Но като знам през какво минах за да защитя патенти , знам и защо е така. Ако нещо при нас се случва в тази посока то е въпреки пречките на държавата, а не заради нейната помощ. На фона на тоталното безхаберие на администрацията и пълната липса реално действаща политика в областта на иновациите и тези четири патента ми се струват много Ние още не можем да схванем простата зависимост между иновации и просперитет, защото и зад двете стои едно: качество на мисълта.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg