EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Иновативни водогрейни котли за Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновативни водогрейни котли за Пловдив

mail18:10 | 24.07.2020прегледи 495 коментарикоментари 0


Bosch, световен доставчик на технологии и услуги, е партньор в реализирането на проекта на EVN Топлофикация по изграждане на изцяло нови отоплителни централи с водогрейни котли.​ Немската компания с традиции в индустриалните отоплителни решения осигурява за двете площадки - Отоплителна централа Юг и ТЕЦ Север - общо 5 котела, всеки от които с мощност 20 мегавата /MW/, както и 5 броя 25-метрови комини. С тях ще се обезпечат пиковите мощности и ще се гарантират доставките на топлинна енергия за клиентите на EVN Топлофикация, Пловдив. 

На 17 юли се извърши първата доставка за Отоплителна централа Юг – два 8-тонни комина за изграждащата се в момента централа. Двата нови водогрейни котли от продуктовата линия UT-L на Bosch Индустриални решения, всеки с мощност 20 MW, са доставени на 21 юли. Те са най-големите типоразмери от продуктовата линия. За ТЕЦ Север се планира същият процес да се случи в началото на август, като там ще бъдат доставени три котела и три комина.

България се превърна в страната – пионер, която ги реализира в реален проект. Технологията, комбинираща котел и горелка, осигурява изключително ниски нива на вредни емисии, щадящи околната среда при работа на природен газ – NOx под 80 mg/m3. Тази стъпка в посока намаляване замърсяването на околната среда е водещ мотив в избора на съоръженията, следващ общата концепция на Bosch и EVN за подобряване на обкръжаващата среда и начина на живот. Освен това, конвертируемостта на котлите Bosch към алтернативни горива като водород или биогориво отговаря на бъдещите изисквания за неутралност по отношение на климата.

Самите доставки са изключително впечатляващи, тъй като се извършват от тежкотоварни автомобили за специализиран извънгабаритен товар, с дължина на транспортните композиции от около 30 метра. Водогрейните котли са с транспортно тегло близо 62 тона всеки, а композицията тежи над 100 т. Високият 25 м комин е разтоварен и позициониран цялостно и напълно изправен с помощта на 160 тонен кран, подпомогнат от по-малък помощен кран.

Предвижда се всичките 5 водогрейни котела Bosch с обща мощност 100 MW да поемат пиковата топлинна консумация за топлоподаването на град Пловдив, като интелигентен енергиен мениджмът ще разпределя товара към отделните централи Юг и Север според необходимостта и потреблението. Основната роля на съоръженията с технически характеристики, задаващи тенденциите в топлотехнологичния бранш, е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване. Очаква се реализирането на този толкова мащабен и важен за жителите на град Пловдив проект да бъде завършен през 2021 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg