EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иновативна услуга доставя здравословна храна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновативна услуга доставя здравословна храна

mail17:01 | 04.01.2024прегледи 693 коментарикоментари 0


 “Наш Вкус” е първото мобилно приложение на българския пазар, което предлага нов устойчив модел за кетъринг услуга, предоставяща местно произведени и здравословни обедни менюта на достъпни цени за работниците на Индустриален парк Куклен. Пилотната услуга е вдъхновена от все по-широко разпространената в Европа концепция за устойчиво производство на храна — “from farm to fork” (oт фермата до трапезата), и отговаря на нуждата от здравословна обедна храна, произведена и доставена по устойчив начин в района на промишлената зона. Целта на иновативният бизнес модел е не само да подобри качеството на живот за над 1500 работници в една от най-големите производствени зони у нас, но и да подпомогне за развитието на местните производители в района на Пловдив, набавяйки всички необходими продукти директно от тях.

Концепцията “Наш Вкус” осигурява проследимост на всички използвани продукти и по този начин гарантира техния произход и качество. До момента услугата работи с мрежа от пет местни бизнеса, които обслужват различните етапи на производство и доставки. Процесът започва с набавянето на всички необходими базови продукти от зеленчуковите ферми на Bio Way, хлебопекарна Prima и семейната мандра Сигмен. Всички събрани продукти се доставят до кухнята на кулинарен магазин САМАР в Пловдив, където професионални готвачи приготвят разнообразни обедни менюта. Логистика и превоза на поръчките от кухнята до фабриките се извършва с електрическите бусчета на SEVIC, които се произвеждат в Пловдив и се грижат ежедневните доставки да не оставят негативен отпечатък за въздуха при транспорта. 

Приложението “Наш Вкус” е създадено по идея на Ина Вълканова, архитект, урбанист и основател на ГРАДОСКОП, и Емил Янков, бизнес дивелопър в Икономическа зона Тракия и генерален директор на SEVIC Systems SE. Чрез услугата си те демонстрират какви природно-базирани стъпки могат да предприемат бизнесите у нас и на глобално ниво, за да се развиват устойчиво, така че да създадат здравословна среда за работа и живот на своите работници. 

Към момента услугата “Наш Вкус” е налична за работниците на три от фабриките в Куклен — Willi Elbe Automotive Bulgaria, Signat и Mecalit. Чрез приложението те могат бързо и лесно да заявят неограничено количество храна по всяко време на деня и имат удобството да планират и заявят поръчките си до две седмици напред. Повече информация за услугата “Наш Вкус”, принципите на услугата и партньорите в проекта можете да намерите на nashvkus.bg.

Стартиращият бизнес модел се развива в рамките на дългосрочния проект РЕГЕНЕРАЦИЯ на платформата за градско преобразуване ГРАДОСКОП. От началото на 2020 г. ГРАДОСКОП работи в партньорство с Община Куклен и фабрики в Индустриален парк Куклен, където изследва възможностите за прилагане на иновативни процеси на работа в съвременната глобална индустрия. Целта е да се набележат конкретни устойчиви методи за развитие на индустриалните зони, които да възстановят връзката между бизнеса, човека и природата.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg