EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иновативна с-ма за извозване на дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иновативна с-ма за извозване на дървесина

mail17:05 | 01.09.2023прегледи 541 коментарикоментари 0


Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) ще използва за пръв път в България иновативна система за извозване на дървесина, съобщиха от дружеството. Системата "Лог лайн" (Log Line) представлява улей, по който дървесината се спуска по силата на гравитацията. Тя е максимално ефективна на дължина 100-300 м, а монтажът й отнема сравнително кратко време.

Системата "Лог лайн" може да се прилага при провеждане на отгледни сечи в райони с голям наклон и слабо развита инфраструктура, като позволява извозване на дървени трупи с дължина до 5 м и диаметър до 30 см. Също така, при изграждане на системата няма нужда от изграждане на пътища или технологични просеки. По този начин се предпазва теренът от ерозия, а почвата от уплътняване и се избягват повредите по околните дървета.

Предприятието организира демонстрация и обучение за работа със системата за своите служители в Държавно ловно стопанство - Мазалат. Те бяха подробно запознати с теоретичните основи на системата. Проведе се и практическа демонстрация на терен, включваща инсталиране и извоз на дървесина, както и демонтаж на системата.

През тази година в област Сливен е отчетен спад на търсенето на дърва за огрев в сравнение с миналата, стана ясно от среща на ръководството на ЮИДП и на областната администрация в Сливен. Представени бяха актуални справки за количествата заявени и доставени дърва на домакинствата, като доставките се изпълняват регулярно по предварително изготвени списъци.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158