EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инженерните специалности изместиха чистите IT

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инженерните специалности изместиха чистите IT

mail06:30 | 02.10.2019прегледи 770 коментарикоментари 0


След като години наред информационните науки държаха топ местата сред желаните специалности от кандидат студентите, сега инженерните дипломи стават най-търсените в световен мащаб. В България този ръст е грандиозен, споделя Ели Тончева, управител на агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА. Само в сравнение с миналата година, търсенето се е увеличило  с 25%.
Най-желани са софтуерното, биомедицинското и авио инженерство, далеч с по-иновативен оттенък от старото значение на думата.
След бума на офис професиите, новите поколения търсят по-активни и практически насочени професии, в които да има динамика и реално приложение на техните знания.
Все още сред учениците, търсещи продължение на образованието си в чужбина, най-желана си остава Англия, която предлага добри практики и стажове за студентите още по време на следването. Следващата по търсене страна, изненадващо тази година, е Холандия, която увеличава притока си от български студенти с цели 35%, в сравнение с миналогодишната статистика.

Според Таня Тодорова - консултант за висшето образование в чужбина, причината за това е основно политическа. Неяснотите около Брекзит кара желаещите да учат в чужбина да търсят алтернативи на престижната диплома от британски университет, а холандските университети разширяваш палитрата от специалности, изучавани изцяло на английски език. Докато Германия традиционно привлича голям брой български студенти, които владеят немски език на високо ниво, Австрия става все по-атрактивна въпреки допълнителните приемни изпити. Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА,  съобщава, че въпреки допълнителните изисквания за прием, тази година повечето кандидати за университети в Австрия са показали силна мотивация и отлична подготовка и в резултат на това са приети успешно.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg