EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Индустрията – шанс за растеж на ВиК-компаниите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустрията – шанс за растеж на ВиК-компаниите

mail10:00 | 15.05.2014прегледи 1150 коментарикоментари 0


Индустрията е огромен шанс за растеж на ВиК-компаниите. Това каза в рамките на конференция "Водата като бизнес фактор за индустрията" Добромир Симидчиев - изпълнителен директор на "Понсстройинженеринг" и бивш заместник-министър на регионалното развитие. По думите му за преодоляване на риска от недостиг на вода у нас някакви мерки се вземат от индустрията, а публичните власти и битовите потребители засега не правят стъпки в тази посока. Вече има примери за компании, които са с положителен воден баланс, т. е. участват в инициативи, допринасящи за спестяване на по-големи водни количества, отколкото е потреблението им, отбеляза Симидчиев. Според него е важно това да се прави, особено в райони с воден недостиг. Добромир Симидчиев отбеляза, че общият приход на всички ВиК-компании у нас е 0,7-0,8 на сто от БВП. В останалите страни този процент е 1-1,5 на сто от БВП, сравни той.

Трябва да се съсредоточим върху водния отпечатък, той е водещ фактор при вземането на решения, каза на конференцията международният консултант във водния сектор Кевин Старлинг. Той даде пример с компании, които инвестират време и пари във възможности за намаляване на ползваното количество вода, в технологии за повторното й използване или рециклиране. Увеличението на населението в световен мащаб е пряко свързано с водата на планетата, увеличават се нуждите от питейна вода и вода за производствата, посочи Старлинг. Той цитира данни на ООН, според които до 2030 г. Търсенето на вода ще се увеличи драстично и половината от населението в света ще живее в условията на воден недостиг. Проучване от 2011 г. показва, че само едно от седем предприятия прави нещо по отношение на намаляване на потреблението на вода. Според ООН успехът на зелената икономика зависи от устойчивите методи за управление на водните ресурси, каза още специалистът.

Все повече индустрии се обръщат към ползването на собствени водоизточници, искат да бъдат независими и сигурни в непрекъснатото водоснабдяване. Тази тенденция очерта на конференция "Водата като бизнесфактор за индустрията" Ивайло Колев - старши експерт в Световната банка. По думите му глобална тенденция е повишаване на ефективността на консумацията на вода от индустрията. В тази сфера периодът на възстановяване на инвестициите е кратък, защото повечетопроекти са свързани с намаляване на разходите, посочи специалистът. Той отбеляза, че индустрията търси всякакви възможности за използване на обработена вода или на вода с непитейни качества, за да се намали консумацията на питеен ресурс. За разлика от България, в повечето други страни е широко застъпено застраховането от страна на бизнеса срещу прекъсване на производството поради липса на вода. "У нас има значително поле за действие, защото се започва от много ниска база, можем да ползваме много от експертизата, използвана в света, за да се намали консумацията на вода и да оптимизират разходите", смята Колев. Големите потребители ще имат все по-голямо значение за ВиК-операторите, каза Илия Карадашлиев от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ и цитира данни, според които между 22 на сто и 41 на сто от общите фактурирани количества вода у нас са свързани с големи клиенти, а не с бита. Сред препоръките на ЕБВР са повече иновативност в отношенията между ВиК-оператори и корпоративни клиенти и въвеждането на нов тип договори между тях. Те предвиждат индустриалният клиент да се ангажира да изкупува определени количества вода за определено време, а ВиК-операторът - да се стреми да ги осигури при договорена между двете страни цена за по-дълъг период от време. Това дава гаранция между двете страни за по-голяма прогнозируемост и устойчивост, каза експертът. Освен подобряване на прозрачността на управление от ЕБВР препоръчват въвеждане на по-модерни договори за управление, обвързани с постигането на конкретни финансови цели и комерсиални резултати. Това прави интересите на ВиК-дружествата, мениджмънта и потребителите еднопосочни, смята специалистът от ЕБВР.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg