EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Индустрията се задъхва от цената на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустрията се задъхва от цената на газа

mail10:00 | 02.07.2010прегледи 1116 коментарикоментари 0


"Агрополихим" има "зелена светлина" за изграждане на терминал за течен амоняк, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков.
Той и социалният министър Тотю Младенов се срещнаха с ръководствата на три от големите заводи в Девня. Изпълнителният директор на компанията Христо Петров каза, че проектът е на стойност 13 милиона евро, но предприятието все още не разполага с разрешително от Министерството на околната среда и водите. Той допълни, че в завода се изгражда пречиствателна станция, която трябва да бъде готова през септември и струва 16 милиона евро.
Заради увеличението на цената на газа ще бъде невъзможно да осъществим износ на продукция, коментира Петров. Според него продукцията на дружеството няма да бъде конкурентоспособна на международния пазар, а изходът е вътрешният пазар.
Увеличението на цената на природния газ води до повишаване на разходите ни с около един милион лева, заяви по време на срещата с министрите изпълнителният директор на дружеството "Солвей соди" Ерик Ворст. Той добави, че дружество има газови котли, които в момента не работят заради високата цена на газа.
Пред министрите Ворст постави въпроса и за акциза, който дружеството плаща за въглищата. Според него това не е съвсем правилно и нарушава европейска директива за облагане на енергийни продукти.
За компанията "Индустриални зони" министър Трайков съобщи, че започва да се работи по конкретни проекти. Началото ще бъде дадено с две зони, които ще бъдат изградени в Божурище и в Бургас.
Двамата министри посетиха заводите "Девня цимент", "Агрополихим" и "Солвей соди".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg