EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Индустрията в Китай се възстановява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустрията в Китай се възстановява

mail09:04 | 17.06.2020прегледи 413 коментарикоментари 0


Ръстът на индустриалното производство в Китай достига до 4.4% през май спрямо година по-рано, като това е най-високото му ниво от декември насам, показват официалните данни, цитирани от CNBC.

"Индустриалното производство се подобрява, но все още има доста трудности относно неговото стабилизиране“, казва в изявление Джан Юан, служител на Националното статистическо бюро.

Продажбите на дребно спадат за четвърти пореден месец, въпреки че спадът през май от 2.8% е по-малък от 7.5% през април. 

Иинвестициите в недвижими имоти намаляват с 0.3% през януари-май спрямо година по-рано, но по-малко, отколкото в предишните месеци. 

Икономиката на Китай се сви с 6.8% през първото тримесечие на 2020 година, отбелязвайки първи спад от десетилетия насам в резултат на избухалата в страната коронавирусна епидемия.

"Китай ще се стреми да постигне положителен растеж през тази година, добавяйки, че правителството ще осигури подкрепа, ако това е необходимо. Разполагаме с още пространство за действие. Независимо дали става въпрос за фискална, финансова или социална сигурност“, заяви премиерът Ли Къцян.

"Можем да въведем навреме нови политики и няма да се колебаем да поддържаме стабилна активността в китайската икономика, което е от първостепенно значение.Китай не се нуждае от масивни стимули, които биха могли да доведат до наводнени пазари, но растежът остава важен и ликвидността ще бъде увеличена, тъй като извънредните ситуации изискват извънредни мерки", каза Ли Къцян.

"Не сме си поставили конкретна цел за икономически растеж на Китай през тази година, най-вече защото глобалната епидемична ситуация и икономическата и търговска ситуация са много несигурни, като развитието на Китай е изправено пред някои непредвидими фактори", посочи Ли Къцян пред китайския парламент.

"Вътрешното потребление, инвестициите и износът намаляват, а натискът върху заетостта нараства значително, нарастват и финансовите рискове", предупреди китайският премиер.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg