EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индустриите се насочват към Северна България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустриите се насочват към Северна България

mail09:01 | 19.12.2016прегледи 1154 коментарикоментари 0


Развитието на проекти с площи под наем в София и строителството по поръчка (built to suit) ще поддържат активността на пазара на индустриални имоти през 2017 г. ,прогнозират от консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

През отминаващата година бяха започнати няколко големи built to suit проекта като заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровград, както и новия логистичен център на DHL Express край летище София, където Forton беше консултант по сделката.

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София, като през предстоящата година заявките са за нови 23 000 до 33 000 кв. м спекулативни площи на пазара. Като цяло обаче предлагането в този сегмент остава слабо и това ограничава наемната активност.

В ценови план пазарът остава стабилен. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива – €4.2/кв. м за първокласни площи, като в района на летището договори се подписват и на над €5/кв. м.

В София и страната строителната активност също остава висока като резултат от разрастващите се операции в ритейла, логистиката и дистрибуцията. Ключов фактор е и продължаващото навлизане на големи производители на авточасти и компании от леката индустрия на пазара.

„Добрата новина около тези компании е, че постепенно ориентират към България операции с по-висока добавена стойност като развойни центрове, центрове за обработка на данни и др. Това означава, че пазарът се развива и вече надскачаме нивото на дестинация с евтина работна ръка“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ .

Според него заради задълбочаващия се проблем с работната ръка в утвърдените индустриални центрове през следващата година все повече нови производства ще се насочват към Северна и Северозападна България.

Заради активното строителство активността на пазара на парцели също ще остане  висока, но по-скоро по инерция от предходните години. Очаква се приключването на знакови за пазара сделки, като тази за парцела на „Каменица“ в Пловдив.  

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg