EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индустриално производство в ЕС & България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустриално производство в ЕС & България

mail15:58 | 13.11.2015прегледи 1699 коментарикоментари 0


Индустриалното производство в целия ЕС се понижи през септември с 0,1% на месечна база след свиване с 0,2% през август, докато на годишна база се увеличи с 1,8% след ръст с 2,5% през предходния месец.

Индустриалното производство в началото на есента бележи най-солидно повишение на месечна база в Република Хърватска (скок с 5,9%), Унгария (с 2,9%) и Чешката република (с 2,6?%), докато най-сериозен спад на производството е отчетено в Ирландия (спад с 2,4%), Литва (с 2,3%) и Гърция (понижение с 1,9%).

Същевременно, Евростат отчита солидно влошаване на индустриалното производство в България, като през септември производството в нашата страна се сви с цели 1,1% на месечна база след понижение с 0,2% през август. Това представлява влошаване на българския производствен сектор за трети пореден месец след негово стабилно подобрение през второто тримесечие на годината (през периода април – юни).

На годишна база производството в България се увеличи с едва 0,6% (спрямо септември 2014-а) след ръст с 4,3% през август. Въпреки рязкото забавяне на производствения растеж, това представлява негово повишение за единадесети пореден месец, след като за последно индустриалното производство излезе на негативна територия през октомври 2014 година, когато се понижи 0,5 процентни пункта.

Понижението на българското производството през септември за трети пореден месец предполага, че индустриалният и промишлен сектор няма да осигурят добра подкрепа за икономическия растеж на нашата страна през третото тримесечие.

Слабостта в промишлената сфера предполага, че утрешните предварителни данни на Националния статистически институт за БВП на България през третото тримесечие могат да покажат по-нататъшно забавяне на темпото на растеж след солидна икономическа експанзия с 0,9% на тримесечна база в началото на годината, последвана от по-бавен растеж с 0,5% през периода април - юни.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg